Sist helg publiserte Dagens Næringsliv en omfattende dokumentarartikkel om hvordan tidligere styreleder Erling Ueland gjennom de siste tiårene har bygget opp Schjødt til å bli Norges største og mest lukrative advokatfirma.

Under tittelen «Prestasjonsjag, utfrysing og et hemmelig poengsystem» skildret avisen knallharde faktureringskrav, skyhøye timepriser og et angivelig brutalt personalregime.

  • «Det nærmeste man kan komme en konsentrasjonsleir i advokatbransjen», uttalte en anonym kilde.
  • «Limet i Schjødt har bestått av frykt og penger», sa en annen.
  • «De er villig til å gå langt for å beskytte hverandre», sa en tredje, også hen anonym.

Sakene har blant annet ført til at stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV) har stilt skriftlig spørsmål til justisministeren om potensiell lovregulering av kostnadsansvaret i sivile saker.

«I lys av DN-saken bør det fremstå åpenbart at et slikt kostnadsnivå fordrer nye tiltak», skrev Unneland. Statsrådens svarfrist er på torsdag denne uken.

Vil ikke droppe Schjødt

I slutten av DNs dokumentarartikkel fra sist helg er det påført en disclaimer. Der får leseren opplyst at Dagens Næringsliv har «i flere år vært kunde hos Advokatfirmaet Schjødt». Da DN for noen dager siden publiserte en av mange oppfølgerartikler på samme tema, var denne disclaimeren ikke med. Rett24 lurte derfor på om DNs ledelse hadde besluttet å bytte firma.

Slik er det imidlertid ikke, forteller sjefredaktør og administrerende direktør Janne Johannessen. Fraværet av disclaimer var kun en glipp, og DNs kundeforhold til Schjødt er uforandret.

– Vår kunderelasjon til Schjødt begrenser seg stort sett til dialog med partner Halvard Helle, som vi er svært fornøyd med. Helle er en av ytterst få spesialister på mediejuss i Norge, han er effektiv, ryddig og i aller øverste liga rent faglig. DN er en avis som ofte jobber med kompleks juss og etikk, og i utøvelsen av vårt samfunnsoppdrag kvalitetssikrer vi gjerne den skarpeste journalistikken med eksterne råd. Da er vi avhengig av å ha de aller beste rådgiverne, sier Johannessen.

Kritiserte politikerne

Hun viser forøvrig til avisens egen lederartikkel om temaet, der politikerne som kritiserte Schjødt fikk sine pass påskrevet under tittelen «Et politisk mesterskap i moralisering».

– Slik DN har påpekt på lederplass, må næringsdrivende fritt få bestemme sine priser, og det er heller ingen som tvinges til å jobbe dag og natt for Schjødt, sier Johannessen. I lederartikkelen skrev avisen blant annet:

«Politikerne ser ut til å ha glemt at vi lever i en fri verden, der næringsdrivende står fritt til selv å bestemme sine priser. Basert på firmaets oppdragsmengde ser det ut til at kundene mener de får valuta for pengene. Gjør de ikke det, kan de gå til et annet firma. Det er ingen mangel på dem.

Det er heller ingen som tvinges til å jobbe dag og natt for Schjødt eller andre store firmaer. Ansatte som misliker pengegaloppen, kan hoppe av når som helst.»

– Hvilken timepris betaler dere for Halvard Helles tjenester?

– Den nøyaktige timeprisen får bli mellom oss og Halvard Helle. Den er høy, men Helle tenker og jobber heldigvis svært raskt, sier Johannessen.

– Mange historier om Schjødt

Presseansvarlig partner i Schjødt Per M. Ristvedt kommenterte sist helg DNs artikkel blant annet med å fortelle at firmaet, som ledd i å etablere en prestasjonskultur, nok var det første advokatfirmaet «som tok steget fra konsensusbasert partnerskap til en styrt organisasjon på linje med næringslivet ellers».

Ristvedt uttalte videre at det «verserer mange historier om Schjødt og vår kultur».

«Noen er sanne, andre ikke. Våre partnere jobber på inneklemte dager. Vi gjennomfører møter i påskeuken når situasjonen tilsier det. Og det hender fortsatt at managing partner ringer til alle døgnets tider. Vi vil være med der det skjer, og det krever fra tid til annen en innsats utenom det vanlige», skrev Ristvedt i en mail som avisen siterer.

Overfor Rett24 viser Ristvedt til tidligere uttalelser om saken.