Den saksøkte var i flere år styreleder i et bemanningsselskap i Finnmark, som leverte arbeidskraft til offshorenæringen. Selskapet gikk konkurs i 2014, og i 2019 ble hun dømt til fengsel i ett år og ni måneder for overtredelser av blant annet bokføringsloven, konkursloven og skattebetalingsloven. I forbindelse med bokettersynet ble det avdekket at selskapet hadde innbetalt mer enn 30 millioner kroner for lite i arbeidsgiveravgift.
Staten gikk til søksmål mot den tidligere styrelederen personlig, på culpagrunnlag, og la i tingretten ned påstand om at hun skulle betale 38,5 millioner i erstatning til staten. Tingretten mente kravet var foreldet. I lagmannsretten reduserte staten kravet til 2,8 millioner kroner. Lagmannsretten kom til at kravet ikke var foreldet.
Spørsmålet Høyesterett nå har vurdert, er hvordan foreldelsesfristen skal beregnes. Kvinnen anførte at staten fikk kunnskap om skaden, slik at fristen begynte å løpe, da bokettersynet avdekket at det var innbetalt for lite. Selskapet var da allerede konkurs, og staten ville ikke kunne inndrive pengene.
Tre mot to
Staten mener derimot at fristen først begynte å løpe da det formelt ble fattet endringsvedtak om avgiftskravet.
Høyesterett deler seg i to, der flertallet mener kravet er foreldet. Førstvoterende Wenche Arntzen skriver at hun kan «i det hele tatt ikke se hva som skulle være begrunnelsen for å gå veien om et endringsvedtak når det er på det rene at staten vil lide et tap fordi selskapet eller dets konkursbo er ute av stand til å betale avgiftskravet.» I dette får hun støtte fra Erik Thyness og rettsformann Bergljot Webster.
Annenvoterende Kine Steinsvik legger derimot vekt på at forvaltningen har skjønnsmessig adgang til å bestemme om det i det hele tatt skal fattes et endringsvedtak. Det vil derfor ikke være avklart om staten påføres noe tap før dette faktisk skjer, slik at foreldelsfristen på pengekravet ikke kan løpe før dette tidspunktet. I dette får hun støtte fra Cecilie Østensen Berglund.
Med den fristen flertallet legger til grunn er statens krav foreldet, og den tidligere styrelederen blir dermed frikjent.