To år etter at Høyesterett konstaterte at vedtakene om å bygge vindmøller på Fosen krenket samenes rettigheter til reindrift, er det fortsatt ikke fattet noe vedtak om hva som skal skje videre i saken.
Da olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i vår redegjorde for saken i Stortinget, ble det opplyst at departementet jobbet på spreng for å fatte nye vedtak.
Kritikk fra NIM
– Blant annet trenger departementet oppdatert kunnskap om den faktiske situasjonen på Fosen og mulighetene for avbøtende tiltak og effekten av disse før et nytt vedtak fattes. Dette vil fortsatt ta noe tid, uttalte Aasland.
I oktober uttalte NIM at den manglende oppfølgingen etter deres syn kan utgjøre et nytt, selvstendig brudd på EMK, og nå melder også Dommerforeningen, originalt nok, på i kritikken. I et brev stilet til stortingspresidenten og statsministeren, skriver foreningen at regjeringens syn «synes altså å være at vindkraftselskapene som tapte rettssaken, kan fortsette sin virksomhet i henhold til de opprinnelige, ugyldige vedtakene».
– Verne om rettsstaten
– Vårt formål er å verne om rettsstaten. Vi har derfor sendt brev til stortingspresidenten og statsministeren for å be de redegjøre for hvordan de vil sikre rettsstaten og menneskerettighetene, også i denne midlertidige fasen fram til en varig løsning på Fosen er på plass, uttaler leder av foreningen Kirsten Bleskestad i en pressemelding. I brevet skriver foreningen videre:
«Den norske Dommerforeningen minner om at Høyesteretts dom er endelig straks den er avsagt. Det betyr at dommen må respekteres også i en midlertidig fase, frem til eventuelle nye vedtak som erstatter de ugyldige vedtakene, er truffet. Dette er særlig viktig når domstolene konstaterer menneskerettighetsbrudd, og den midlertidige fasen trekker ut i tid. Dommerforeningen tar ikke stilling til hva eventuelle nye vedtak eller avtaler kan eller bør gå ut på.
Den norske dommerforening er bekymret for at tilliten til rettsstaten kan svekkes, når representanter for de andre statsmaktene uttrykker at en aktivitet kan fortsette inntil videre, til tross for at aktiviteten drives i henhold til tillatelser Høyesterett har fastslått at er ugyldige. Det er særlig bekymringsfullt at tilliten kan svekkes i den berørte gruppen, som her er det samiske folk med sin særskilte beskyttelse i Grunnloven § 108.
Den norske Dommerforening oppfordrer derfor stortingspresidenten og statsministeren til å redegjøre for hvordan henholdsvis Stortinget og regjeringen vil bidra til å sikre rettstaten og menneskerettighetene, også i den midlertidige fasen frem til en varig løsning på Fosen er på plass. Når denne henvendelsen også rettes til Stortinget, skyldes det Stortingets særlige ansvar for at Grunnloven etterleves og dets ansvar for å kontrollere regjeringen.»
At Dommerforeningen uttaler seg om et tema som dette er uvanlig, påpeker foreningen selv i en pressemelding. Brevet er sendt etter vedtak i foreningens styre og konsultasjon med foreningens fagutvalg for menneskerettigheter, heter det i brevet.