Mandag ga Nasjonal sikkerhetsmyndighet en vurdering til Justis- og beredskapsdepartementet om bruk av appene Tik Tok og Telegram. Konklusjonen var appene utgjorde en sikkerhetsrisiko, og tirsdag frarådet departementet bruk av appene på tjenestetelefoner og nettbrett.

Siden har en rekke offentlige og private institusjoner lagt seg på samme linje, og nå føyer også domstolene seg inn i rekken, inkludert Stortinget, en rekke kommuner og Telenor.

Annonse

Jurist med interesse for EØS-rett – rådgiver/seniorrådgiver

– Dette innebærer at representanter og ansatte som har installert Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer, bes om å fjerne appene så raskt som mulig, uttalte stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

I en melding som torsdag gikk ut til alle domstoler, skriver Domstoladministrasjonen:

«Forbud mot TikTok og Telegram på tjenesteenheter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ga 20. mars en vurdering til Justis- og beredskapsdepartementet om bruk av appene Tik Tok og Telegram. NSM anbefaler at appene ikke installeres på offentlig ansattes tjenesteenheter som er tilknyttet virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester. Derfor innfører direktøren i DA nå et forbud i Norges domstoler mot å laste ned denne programvaren på tjenesteenheter - telefoner, nettbrett og PC eid av arbeidsgiver. Dersom du har lastet ned disse appene til en telefon som er eid av arbeidsgiver, må den altså slettes.»

Mange ansatte i domstolene bruker private telefoner til jobb, ved å installere en app som gir enheten tilgang til domstolenes mailsystem. Også disse rammes av forbudet, forteller informasjonssjef Yngve Brox.

– En del medarbeidere har installert BlackBerry Work på sin private telefon. Du kan ikke ha TikTok eller Telegram på telefonen, og samtidig ha Work som gir tilgang til systemer fra arbeidsgiver. Du må enten slette TikTok og Telegram, eller slette Work, sier Brox.