I 2016 inngikk daværende Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sannner Klarspråk-avtalen med Universitetet i Oslo. Der forpliktet departementet seg der til å stille 30 millioner kroner til rådighet over en 10-års periode, med mål om at uteksaminerte jusstudenter skal ha «utviklet ferdigheter i å skrive klare og forståelige juridiske tekster».

Da statsbudsjettet nylig ble fremlagt, ble det klart at regjeringen ikke vil bevilge penger til å stå denne avtalen helt ut, men heller si den opp tre år før tiden.

Les: Bommen gikk ned for juridisk fakultets klarspråksatsing – null kroner i statsbudsjettet

Etterlyser faglig begrunnelse

– Regjeringen har valgt å gjøre en omprioritering av midler i en periode med stramme budsjetter, uttalte statssekretær Gunn Karin Gjul (Sp) til Rett24.

Noen begrunnelse ut over et ønske om å omprioritere har departementet ikke gitt, og nå vil Jan Tore Sanner ha svar på hvilken faglig begrunnelse som ligger bak. Han har derfor rettet en interpellasjon til statsråden, som dermed må møte i Stortinget til debatt om beslutningen.

– Nå blir det en god debatt i Stortinget om dette, i god tid før budsjettet skal vedtas, så mitt håp er at dette skal bidra til at regjeringen snur. Det var jo jeg som undertegnet denne avtalen i 2016, og det er to viktige grunner til at jeg mener det er svært uheldig at staten bryter avtalen. Det første er det at når en langsiktig avtale om forskning og undervisning brytes av staten, så skaper det usikkerhet om staten som avtalepart, sier Sanner.

– Hvorfor det?

– Det vil blant annet føre til at andre vil kunne vegre seg mot å inngå den type langsiktig arbeid. Regjeringen sparer tre millioner kroner i året, men fakultetet har jo også investert mye, både menneskelige og økonomiske ressurser.

– Banebrytende

Det andre poenget Sanner fremhever, er det generelle behovet for å forenkle forvaltningen.

– I min tid var klart språk en viktig del av vår strategi for å fornye og forenkle offentlig sektor. Det ble gjort mye bra arbeid med å forenkle språket til direktoratene, men vi så at roten til ondet lå i et utydelig og lite tilgjengelig juridisk språk. Derfor var avtalen banebrytende, og vi ser allerede positive resultater gjennom det arbeidet som er blitt gjort med å styrke kompetansen og bygge et miljø rundt dette ved juridisk fakultet i Oslo. Dette er viktig for rettssikkerheten, og særlig for svakere grupper, at det er mulig å forstå språket i offentlig forvaltning.

Ikke mulig å fortsette

En del av avtalen var at klarspråksatsingen skulle fortsette som en ordinær del av driften på UiO når den ti år lange avtalen var over. Dekan ved juridisk fakultet, professor Ragnhild Hennum, sa sist uke til Rett24 at det ikke vil være mulig å flytte prosjektet over til ordinær drift allerede nå.

– Nei, vi kan ikke drive prosjektet videre på eget budsjett.

– Hva skjer da videre? 

– Det er for tidlig å si noe nøyaktig om konsekvensene, vi må ta en gjennomgang først. Men prosjektet er avhengig av ekstern finansiering, uttalte Hennum.