Det konstaterer menneskerettsdomstolen i én av fire dommer, som ble avsagt i saker mot Danmark tirsdag.

Det sentrale for EMD er at mannen, etter at utvisningstiden på seks år er over, vil kunne få turistvisum til å besøke familien. EMD skriver:

«The applicant claims that the six-year re-entry ban is in reality permanent as he has no realistic possibility of regaining a residence permit in Denmark. The applicant does not claim, however, that after the expiration of the re-entry ban, he would not be able to re-enter Denmark on a visa to visit his family there. This means that his possibility of being able to return to Denmark at least for a short time, following the expiry of the six-year re-entry ban, is not purely theoretical.»

Annonse

Vil du være med å bygge Norges sterkeste teknologi-team?

Født i Danmark

Danskene har de senere årene kjørt en hard deportasjonslinje i utvisningssaker, med en rekke klagesaker til EMD som konsekvens. De fire sakene EMD avgjorde tirsdag, gjelder alle saker der asylsøkere eller barn av asylsøkere, med lovlig opphold i Danmark, er dømt for volds- eller narkotikakriminalitet, og så utvist for seks eller tolv år.

To av klagerne er født i Danmark, én kom dit som sjuåring, og den siste kom til Danmark først i en alder av 20. Sistnevnte har kone og barn i Danmark og er utvist til Syria for seks år. Heller ikke dette er i strid med retten til familieliv etter EMK, skriver EMD.

Én fellelse

Det avgjørende for domstolen, i alle sakene, er om det finnes mer enn en teoretisk mulighet for at de utviste vil kunne returnere etter utvisningen, om ikke annet for korte besøk hos familie.

I én av saken kom EMD til at klageren ikke hadde noen slik mulighet. Det gjaldt en irakisk statsborger, som er født i Danmark. EMD kommer til at mannen, som ikke har ektefelle eller barn i Danmark, ikke ville ha noen mulighet til å få visum etter utløpet av utvisningstiden. Utvisningen blir derfor i praksis å regne som permanent, noe som ikke er forholdsmessig etter EMK, skriver domstolen