I dag fremmer SV et forslag i Stortinget om å be regjeringen starte utredningen av en overgangsordning for unge som soner.
Bakgrunnen er det som er fremkommet gjennom VGs dekning av den såkalte Jonatan-saken. Jonatan Krister Andersen var 15-åringen som knivdrepte en jevnaldrende og en tilfeldig forbipasserende kvinne i Kristiansand i 2016.
For dette ble han dømt til forvaring. Fem år senere tok han sitt eget liv i fengselet, og VG har gjennom en serie artikler belyst hvordan det er for mindreårige, som soner i ungdomsenheter, å gå over til «voksenfengsel» når de fyller 18.
– I utakt med andre regler
Forslaget fra SV får ut på å styrke den oppfølgingen etter at den dømte fyller 18 år.
– Den aldersgrensen ved 18 år som praktiseres i kriminalomsorgen er i utakt med andre sektorer. Barnevernet har for eksempel ettervern til 23 år, og opplæringsloven gjelder til 25 år, sier Andreas Sjalg Unneland, som er justispolitisk talsperson i SV.
I forslaget bes regjeringen utrede etablering av egne overgangsinstitusjoner for unge innsatte mellom 18 og 24 år.
Fikk mer penger
Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik stilte i september spørsmål til justisministeren om samme tema. Statsråd Emile Mehl (Sp) svarte da med å peke på at kriminalomsorgen på inneværende statsbudsjett faktisk fikk en bevilgningsøkning for å satse på nettopp dette.
«Deler av økningen skal benyttes til etablering av to ungdomsteam som skal følge opp unge innsatte mellom 18 og 24 år. Det ble også opprettet et team i 2021 og erfaringen med teamet har vært gode», svarte Mehl.