I august ga EU-kommisjonen Polen én måned på å reversere lovene som i praksis legger polske domstoler under politisk kontroll. 

Men da tidsfristen gikk ut tidligere denne måneden, var det ingen tegn til at Polen har tenkt å endre kurs. I stedet for å trekke reformen, utnevnte Polens president Andrzej Duda 10 nye dommere.

Kortvarig glede

Samtidig overrasket Kommisjonen sist uke med ikke å kunngjøre et søksmål mot Polen for EU-domstolen – noe Polens statsminister Mateusz Morawiecki fornøyd kunne meddele Brussel-journalistene sist uke:

– Jeg er glad for at Kommisjonen ikke har sendt saken til EU-domstolen. Jeg snakket i går med EU-president Jean-Claude Juncker, og i morges med professor Gersdorf (justitiarius red.anm.). Det var ingen sensasjonelle detaljer, heller ingen enighet, men det var en fin samtale, sa Morawiecki, ifølge det europolitiske nettstedet Euraktiv.

Men statsministerens glede ble kortvarig, for i en pressemelding som ble sendt ut mandag, opplyser kommisjonen at det nå er reist sak ved EU-domstolen.

Gjenopprette Høyesterett

Kommisjonen mener Polen, ved å innføre lover som pensjonerer høyesterettsdommere, har skapt risiko for en «varig og uopprettelig skade på de polske domstolenes uavhengighet», i strid med EU-statenes forpliktelser. 

– De nasjonale domstolenes uavhengighet er avgjørende for et fungerende juridisk samarbeid mellom EUs medlemsland, skriver Kommisjonen i meldingen, og varsler at de vil be EU-domstolen om både en midlertidig forføyning og fremskyndet behandling av saken.

– Kommisjonen har besluttet å be domstolen om en midlertid forføyning som gjenoppretter Polens Høyesterett til situasjonen før 3. april 2018, da de omstridte lovene trådte i kraft, heter det i meldingen.

Les hele pressemeldingen her

Fjernet justitiarius

Bakgrunnen for konflikten er at det nasjonalkonservative «Lov og rettferdighetspartiet», PiS (Prawo i Sprawiedliwość), i 2015 fikk rent flertall i den polske nasjonalforsamlingen. Polsk Høyesterett har siden kjent flere av regjeringens lovendringer grunnlovstridige, og for å få utnevnt nye dommere, har myndighetene laget en lov som flytter pensjonsalderen fra 70, til 65 år for menn og 60 år for kvinner.

Dermed blir de kvitt blant andre justitiarius Malgorzata Gersdorf (65). Selv hevder regjeringen at reformen handler om å rydde opp etter kommunistregimet som styrte Polen – for snart 30 år siden.

Gersdorf har nektet å gå av. Dommeren som er utnevnt til å etterfølge henne, har ifølge New York Times uttalt at han ikke anser seg som rettens leder.

Les mer om bakgrunnen her