I august ga EU-kommisjonen Polen én måned på å reversere lovene som i praksis legger polske domstoler under politisk kontroll. 

Men da tidsfristen gikk ut sist helg, var det ingen tegn til at Polen har tenkt å la seg diktere av naboene i vest. Og i stedet for å trekke reformen, utnevnte Polens president Andrzej Duda i går 10 nye dommere, skriver Financial Times 

I en felles uttalelse fra de tyske og franske EU-ministrene, bli det konstatert at samtalene med Polens representanter ikke viser tegn til fremdrift.

– Tvert imot, siden 3. juli og implementeringen av de nye pensjonsreglene for høyesterettsdommere, er situasjonen blitt mer akutt enn noen gang, heter det i uttalelsen.

Annonse

Spennende vikariat ved Universitetet i Oslo

Ikke søksmål

Samtidig overrasket Kommisjonen onsdag med ikke å kunngjøre et søksmål mot Polen for EU-domstolen – noe Polens statsminister Mateusz Morawiecki fornøyd kunne meddele Brussel-journalistene onsdag:

– Jeg er glad for at Kommisjonen ikke har sendt saken til EU-domstolen. Jeg snakket i går med EU-president Jean-Claude Juncker, og i morges med professor Gersdorf (justitiarius red.anm.). Det var ingen sensasjonelle detaljer, heller ingen enighet, men det var en fin samtale, sa Morawiecki, ifølge det europolitiske nettstedet Euraktiv.

Pensjonerer dommere

Bakgrunnen for konflikten er at det nasjonalkonservative «Lov og rettferdighetspartiet», PiS (Prawo i Sprawiedliwość), i 2015 fikk rent flertall i den polske nasjonalforsamlingen. Polsk Høyesterett har siden kjent flere av regjeringens lovendringer grunnlovstridige, og for å få utnevnt nye dommere, har myndighetene laget en lov som flytter pensjonsalderen fra 70, til 65 år for menn og 60 år for kvinner.

Dermed blir de kvitt blant andre den for regjeringen brysomme justitiarius Malgorzata Gersdorf (65). Selv hevder regjeringen at reformen handler om å rydde opp etter kommunistregimet som styrte Polen – for snart 30 år siden.

Gersdorf har nektet å gå av. Dommeren som er utnevnt til å etterfølge henne, har ifølge New York Times uttalt at han ikke anser seg som rettens leder.

Les mer om bakgrunnen her

Annonse

Bli en del av Molteberg Nilsen – et av Norges raskest voksende advokatfirmaer

Kastes ut

Mandag møttes Nettverket av europeiske dommerråd i Bucaresti. Dette er et EU-organ der Norge kun har observatørstatus, men der Domstoladministrasjonen har engasjert seg aktivt. I møtet ble det besluttet at Polens domstolsråd ikke lenger kunne være medlem av nettverket, ettersom Polens rettssystem ikke lenger møter minstestandarden for uavhengighet fra statsmakten.

I en pressemelding fra nettverket, beskriver medlemmene møtet som «en trist dag, ettersom Polen var en av grunnleggerne av nettverket», og at tiltaket skyldes «ekstreme forhold».

«Medlemslandene står fritt til å organisere sine rettssystemer som de selv ønsker, men det er noen minstekrav som må etterleves», heter det videre i uttalelsen.