Medlemmer av advokatforeningen har hittil vekslet på å streike etter at arbeidskonflikten brøt ut i slutten av juni, men nå går det mot opptrapping ved at medlemmene går ut i samlet streik fra 5. september.
Spørsmålet har vært oppe til avstemning blant medlemmene, og resultatet var klart mandag formiddag. Det ventes at streiken vil føre til store forsinkelser i rettssystemet, som allerede er belastet med lang saksbehandlingstid og stort etterslep i kriminalsaker.
– Konsekvensene av streiken er at rettssalene vil bli stående tomme og at saker ikke vil bli prøvd. Det er siste utvei, sier Kirsty Brimelow, nestleder i Criminal Bar Association, til BBC.
Hun mener det er nødvendig å tilføre mer ressurser for å ta igjen etterslepet i saker, som nå ligger på rundt 60.000. Det vil koste regjeringen 1,1 millioner pund (12,69 millioner kroner) i måneden.
– Det koster lang mer for øyeblikket at domstolene står tomme, sier hun.
Ifølge tall fra justisdepartementet er mer enn 6.000 rettsmøter blitt berørt av striden om vilkår og statlige fastsatte salær for rettshjelpsarbeid.
Strafferettsadvokatene vil få en salærøkning på 15 prosent fra slutten av september. Problemet slik advokatene ser det, er at lønnsøkningen ikke vil tre i kraft umiddelbart, og at det kun vil gjelde nye saker – ikke de som allerede er omfattet av det store etterslepet.
Justisminister Sarah Dines kaller beslutningen uansvarlig og uberettiget og sier flere ofre vil bli utsatt for ytterligere forsinkelser og befinne seg i en ulykkelig situasjon.