Da SV og regjeringspartiene ble enige om statsbudsjett for neste år, ble det, ifølge SV, ikke satt av penger til å øke rettshjelpsatsen. Salæret skulle derfor bli stående på de 1107 kronene som regjeringen Støre hadde foreslått. Derimot ble det satt av 21 millioner til økt reisegodtgjørelse, fortalte SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, til Rett24:

– Men vi har fått gjennomslag for å øke reisegodtgjørelsen til advokater og sakkyndige. Vi skulle gjerne gått lenger lenger enn det også, men dette er et viktig steg for å vise at det må gjøres noe med ordningene. Vi er helt enig i at salærsaten må opp. Vi starter med reisegodtgjørelsen, og kommer til å jobbe videre med salærsatsen.

Annonse

Are you ready to make an impact in an international organization constantly innovating its security solutions?

Forvirring

Det var derfor ikke så rent overraskende da statssekretær John-Erik Vika, i et intervju med Aftenposten torsdag, plutselig deklarerte at salærsatsen som følge av avtalen med SV skulle økes til 1121 kroner. Altså 14 kroner mer enn hva SV mente var avtalen i november.

– Det blir en reell økning i kompensasjon til advokater, sakkyndige og tolker i rettshjelpssaker og straffesaker til neste år, uttaler Vika i en uttalelse som ble sendt ut til media torsdag.

Rett24 tok umiddelbart kontakt med departementet for å høre om avtalen med SV er blitt endret siden november, men det har den ikke. Derimot viser det seg at partene etter alt å dømme ikke er helt enige om hva de har vedtatt.

– Slik jeg får det forklart så skyldes forvirringen at SVs justispolitiske talsperson rett etter budsjettforliket sa at reisegodtgjørelsen ble økt med 21 millioner kroner. Disse pengene skulle gå til, og har gått til, å oppjustere salærsatsen, opplyser departementets kommunikasjonsavdeling til Rett24.

I så fall blir det ingenting igjen til den økte reisegodtgjørelsen som ble flagget som en halv seier i november. Den som er kanskje aller mest overrasket over dette, er SVs justispolitiske talsperson. Etter at Rett24 kontaktet ham om denne utviklingen torsdag ettermiddag, tok han umiddelbart kontakt med partene i forliket.

– Her virker det som om det er en misforståelse fra departementets side, men vi er i kontakt for å avklare dette, sier Unneland.

I teksten partiene har vedtatt, står det at de tre skal «øke rettshjelpsatsen, herunder reisegodtgjørelse til advokater og sakkyndige med til sammen 21 mill. kroner».