Konflikten Gulating lagmannsrett nå har avgjort springer ut av en rekonstruksjon som ble foretatt i Kleven Verft i 2019. Prosessen endte med at verftet ble kjøpt opp av det kroatiske konsernet DIV, og DIVs hovedeier gikk inn som styreleder.
Forholdet mellom ledelsen i Kleven og den nye styrelederen ble raskt svært anstrengt, men den konsekvens at både daglig leder og finansdirektøren sa opp sine stillinger.
Øvre sjikt
Kleven Verft ble kort tid senere slått konkurs, og det konkursboet som nå går etter styrelederen personlig. I søksmålet har boet anført at styrelederen ignorerte bankenes varsler om mislighold, og dessuten både forsøkte å tømme selskapets konti for de resterende likvide midlene, og øke trekket i det eksisterende rammelånet.
Styrelederen anførte på sin side at boet ikke har sannsynliggjort at bankene ville opprettholdt finansieringen dersom styrelederen hadde opptrådt annerledes som styreleder.
I tingretten fikk styrelederen medhold, men i lagmannsretten vinner boet frem fullstendig. Retten legger til grunn at styrelederens opptreden var «både
uforsvarlig og illojal, i strid med aksjeloven § 6-12 og den alminnelige lojalitetsplikt, og
ligger i øvre sjikt av uaktsomhetsansvaret».
– Surrealistisk
Konflikten mellom styrelederen og bankene kulminerte i et møte som ble holdt like før sommeren 2020, der styreleder gjorde det klart for bankene at de sto fritt til å drive det pågående byggeprosjektet videre for egen kost, men at kroatene ikke tenkte å betale regningene. Tingretten refererer fra bevisførselen:
«Samtlige møtedeltakere har omtalt møtet som svært spesielt. C har i intern epost i Innovasjon Norge beskrevet det som «en surrealistisk opplevelse», at han aldri hadde opplevd noe tilsvarende og at det var «helt eksepsjonelt». Banksjef D redegjorde i lagmannsretten for at (styrelederens) uttalelser representerte den klareste oppsigelsesgrunnen for låneengasjement han hadde hatt på 35 år, og at det ville vært en grov tjenesteforsømmelse å ikke terminere låneengasjementet.»
Samme kveld som styrelederen mottok bankenes beslutning om å terminere låneavtalen, og dermed i praksis slå selskapet konkurs, sendte styrelederen en epost hvor han ba om at det umiddelbart ble overførte nesten 62 millioner kroner fra Kleven Verft til eierselskapet. Transaksjonen ble ikke gjennomført. Gulating skriver:
«Lagmannsretten har også funnet det bevist at det ikke er tale om misforståelser eller feilvurderinger, men at (styrelederens) adferd var en konsekvens av en bevisst strategi i strid med Klevens selskapsinteresser, og hvor hans reelle mål var å fri seg og DIVgruppen fra forpliktelser og risikoer knyttet til prosjekt B398 (en båt under bygging red.anm.), som han mente innebar store tap, ved å «resette» avtalen i DIVgruppens interesse, til fortrengsel av Klevens selskapsinteresse.»
10 mill. i sakskostnader
Styrelederens er ansvarsforsikret i Tryg, men denne forsikringen er begrenset oppad til 30 millioner kroner. Retten ender dermed på at styrelederen har personlig ansvar for et tap på 120 millioner kroner, hvorav 30 millioner er i solidaransvar med Tryg.
Tryg og styrelederen har vært representert av et team fra Arntzen de Besche. De opplyser til Rett24 at de ikke ønsker å kommentere avgjørelsen, som ennå ikke er rettskraftig.
Tryg anførte for øvrig at sakskostnadene måtte komme til fradrag i den summen som Tryg holdes ansvarlig for, men blir ikke hørt med dette. Tryg dømmes derfor til å betale både 30 millioner for tap, og drøyt to millioner i sakskostnader. Den kroatiske styrelederen dømmes på sin side til å betale sakskostnader på nesten åtte millioner kroner.