Tirsdag startet Sør-Rogaland tingrett behandlingen av straffesaken mot Jan Helge Andersen, som er tiltalt i den gjenåpnede Baneheia-saken. Saken har naturlig nok stort trykk fra mediene, og en lang rekke journalister følger saken via video. Det førte ifølge TV 2 til gjentatte avbrytelser i forhandlingene gjennom den første dagen.

Årsaken er at journalistene er gitt tilgang gjennom det samme videomøtesystemet som aktørene bruker. Det innebærer at lyden fra deres respektive mikrofoner slår rett inn rettssalen, dersom den aktiveres.

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Avbrøt aktor

Mens statsadvokat Johan Øverberg holdt sitt innledningsforedrag i Sør-Rogaland tingrett, var NRKs nyhetssjef kommet i skade for å slå på mikrofonen på sin PC. Da han skulle starte et redaksjonsmøte, overtok han dermed hele rettsmøtet som pågikk i Sandnes. TV 2 viste dette klippet i sin Baneheia-sending på TV 2 Play tirsdag kveld, og som Rett24 republiserer etter tillatelse:

– Det som skjedde var at jeg var koblet på rettsmøtet, så skulle jeg starte et Teams-møte samtidig. Da unmutet jeg mikrofonen på PC-en. Så er det tydeligvis sånn at alle tilhørende går rett ut i rettssalen. Det var veldig uheldig og bare å beklage fra min side, forklarte nyhetssjef i NRK Håkon Tvervaag til TV 2.

– Skvatt skikkelig

– Jeg ble overrasket over at mikrofonen til en tilhører går rett ut på høyttaleranlegget i rettssalen. Jeg skvatt skikkelig til da jeg skjønte det. Selv om dette var min feil, burde det jo helst vært et system der det ikke var mulig, sier Tvervaag til Rett24.

Administrator i saken er tingrettsdommer Tor Christian Carlsen. Han ønsker ikke å kommentere hendelsen mens forhandlingene fortsatt pågår. Retten er onsdag på befaring på åstedet i Baneheia, før tiltaltes forklaring etter planen skal begynne torsdag.

– Det er alltid forstyrrende når det kommer samtaler inn på høyttaler i forbindelse med et innledningsforedrag eller en prosedyre, særlig i en slik sak, sier statsadvokat Johan Øverberg, som fikk ordet tilbake etter at Carlsen hadde bedt Tvervaag om å mute mikrofonen sin.

Annonse

Vi søker advokat eller advokatfullmektig i Fredrikstad

Leter etter løsning

Informasjonssjef i Domstoladministrasjonen Yngve Brox forteller at de nå jobber med å finne en løsning som gjør at dette ikke kan skje i fremtiden.

– Bakteppet er at vi slipper til journalister som ønsker å følge saker digitalt, som en ekstraservice, og da bruker vi videmøtesystemet Webex. Problemet viser seg å være at om man starter opp et møte i Teams samtidig, så overstyrer man mikrofonen. Og da er du live i rettssalen. Vi ser jo at dette er helt uakseptabelt for gjennomføring av rettsmøtet, så vi jobber nå med å finne en løsning  på problemet. Problemet er at vi kan ikke lage en løsning som lager enda mer arbeid for dommerne.

– Dere vil ikke ha et system der administrator styrer hvem som til enhver tid har mikrofonen?

– Dommerne har mer enn nok å gjøre med å styre forhandlingene. Det er klart at når det føres vitner digitalt, så styrer retten dette, men i tillegg å skulle passe på et kobbel av journalister, det går ikke. Jeg både håper og tror at dette lar seg løse, for vi ser det som en viktig ekstraservice at media kan følge saker på denne måten. Det er noe vi ønsker å ha muligheten til å tilby, sier Brox.