Idéen om å få med landets påtalejurister på en kronerulling fødtes i fjor høst, etter at en gruppe statsadvokater i Oslo hadde lønsj med stortingsrepresentant Peter Frølich. Frølich har vært sentral i etableringen av organisasjonen Fritt Ukraina, som har overlevert utstyr for mer enn 300 millioner allerede.

– For vår yrkesgruppe er det innlysende at det ikke kan bli en velfungerende rettsstat uten sikkerhet og uavhengighet, sa Jo Christian Jordet fra aksjonskomiteen, til Rett24 i mars.

Annonse

Vil du være seksjonspåtaleleder i et av Norges mest kriminalitetsutsatte områder?

Kjøper ambulanse

Målet har vært å kunne gå til innkjøp av en ombygget ambulanse og turnikeer, og deretter få dette overlevert til ukrainske myndigheter. Innsamlingen rutes gjennom organisasjonen Fritt Ukraina, som skal koordinere den fysiske overleveringen senere i vår.

– Innsamlingen har skjedd i regi av Statsadvokatenes forening. Selve innsamlingen ble påbegynt i slutten av februar, og varte frem til påske, sier Reidar Bruusgaard.

Til nå er det samlet inn rundt 200.000 kroner. I tillegg legger Fritt Ukraina inn et tilsvarende beløp.

– For denne summen har vi fått en fullrigget ambulanse, klar til bruk straks den leveres, sier Bruusgaard.

Ambulansen er en sivil varebil bygget om ved et verksted i Norge.

– MedEvac er en unik Fritt Ukraina prototype. Den laget i samarbeid med Ferno Norden, og utviklet i samarbeid med mottakerenhetene, forteller generalsekretær i Fritt Ukraina Natalia A. Golis. Før helgen besluttet styret i Politijuristene at også de vil delta i aksjonen.

– Vi vil herved oppfordre våre medlemmer til å være med å samle inn penger for Ukrainas frihet ved å samle inn penger som kan gå til ytterligere en, to eller tre ambulanser, skriver leder av foreningen Marianne Børseth Steensby i en epost til medlemmene.

– Deltakelsen er selvfølgelig frivillig, men vi håper å kunne slå innsamlingsbeløpet til Statsadvokatforeningen, sier Steensby.

Trodde karrieren var over

I siste utgave av Dommerpodden forteller for øvrig stortingsrepresentant Peter Frølich at han, da han krysset grensen til Ukraina første gang, trodde engasjementet i Fritt Ukraina ville koste ham jobben.

– Jeg var ganske sikker på at min politiske karriere var over, det er litt interessant. Vi er vant til at alt er regulert, det er alltid noen regler og prosedyrer, det er umulig at jeg som parlamentariker drar meg med haugevis av droner og kjøretøyer til soldater, det er umulig at det går bra. Jeg må bryte en eller annen regel. Men til syvende og sist var bare erkjennelsen at I couldn't care less, for på ett eller annet tidspunkt må du bare gjøre det du innerst inne føler er riktig, sier Frølich, i et intervju med dommerfullmektig i Oslo tingrett Paul Joakim Sandøy.

Ettertiden har imidlertid vist at Frølich ikke brøt noen regler, og siden den gang har han selv deltatt i ytterligere 12 overleveringer av utstyr.