I høringsnotatet skriver departementet at mange av reglene i forskriften viderefører gjeldende rett, men at de mest sentrale nye forslagene omhandler
- organisering av forsikringsadvokater
- praksis som vilkår for advokatbevilling
- prosedyrekravet
- advokatkurset
- krav til den utpekte advokaten og prinsipalen
- etterutdanning
- behandling av klientmidler
- arkivhold
- overtredelsesgebyr
- rett til å drive advokatvirksomhet i Norge fra foretak med hovedsete i en annen EØS-stat eller Sveits
- organisering av Advokattilsynet og Advokatnemnda.
I tillegg blir det foreslått regler om rettslig bistand fra andre enn advokater, i forbindelse med at at rettsrådsmonopolet oppheves når den nye advokatloven trer i kraft.
– Advokaters arbeid er sentralt for rettssikkerheten i samfunnet vårt. Arbeidet med nytt advokatregelverk er derfor prioritert i departementet. Jeg er glad for at forslaget nå er sendt på høring, og ser frem til å motta innspillene, skriver justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) i pressemeldingen.
Prosedyrekravet
En tema som har vært diskutert, er kravet om å ha gjennomført saker for å kunne få advokatbevilling. Advokatlovutvalget foreslo i sin tid å fjerne dette. Departementet skriver at deres «foreløpige vurdering» er at kravet om tre saker skal beholdes. Hvilke saker som skal telle, skal imidlertid justeres:
«På tilsvarende måte som i dag, mener departementet at én av disse sakene bør være hovedforhandling i sivil sak av et betydelig omfang. (...) Når det gjelder de øvrige to sakene, foreslår departementet at flere saker enn i dag skal kunne godkjennes. Dette gjelder for det første forslaget om å godkjenne hovedforhandling i straffesak og rettsmekling i sak av noe omfang som én sak. Etter dagens regelverk skal hovedforhandling i to straffesaker av mindre omfang eller to rettsmeklinger tilsvare én sak. Departementet mener at forslaget både vil gjøre regelverket enklere å praktisere og mer forutsigbart. For det andre foreslår departementet at saker med muntlig høring for Konkurranseklagenemnda skal kunne godkjennes. Disse sakene er gjennomgående svært omfattende, og departementet mener at det gir sammenheng i regelverket å kunne godkjenne disse.»
Departementet foreslår også å forskriftsfeste at det skal utarbeides en skriftlig plan for advokatfullmektigperioden, slik Advokatforeningen i sin tid foreslo.
Hele høringsnotatet finner du her.