På oppdrag fra Finansdepartementet konkluderte Arntzen de Besche mandag med at Finansdepartementet ikke kan instruere Norges Bank i spørsmålet om ny sjef for oljefondet. I går ba departementet Lovavdelingen om en second opinion, og den kom allerede i dag, fredag. Og Lovavdelingen er bare delvis enig med konklusjonene til Arntzen de Besche. I oppsummeringen skriver Lovavdelingen:
«Det vil antakelig være adgang til å gi generelle instrukser, også om de vil ha betydning for det konkrete ansettelsesforholdet. Det er derimot tvilsomt om det vil være adgang til å instruere om det konkrete valget om en bestemt person skal ansettes. Mellom disse utgangspunktene finnes ulike typer instrukser. Den nærmere vurderingen av hvor langt instruksjonsretten strekker seg, må vurderes konkret, og den kan tenkes å stille seg ulikt på ulike stadier av en prosess.
Det må som utgangspunkt være anledning til å fastsette generelle retningslinjer for organisatoriske spørsmål mv. etter at ansettelsen er etablert, også om dette påvirker det 3/12 aktuelle ansettelsesforhold. De nærmere vurderingene av hvilke endringer den ansatte må kunne akseptere, beror imidlertid i stor grad på konkrete forhold i tilknytning til den aktuelle saken, herunder den inngåtte arbeidsavtalen.»
Lovavdelingen mener det er gode holdepunkter i rettskildene for at departementet, med grunnlag i sin alminnelige instruksjonsrett knyttet til forvaltningen av oljefondet, kan stille generelle krav til Norges Bank knyttet til hvem som skal kunne ansettes i stillingen som daglig leder:
«Departementet må for eksempel kunne instruere om kvalifikasjonskrav i utlysningen av stillingen. Departementet må også, selv om det skulle skje i tilknytning til en ansettelsesprosess, instruere Norges Bank om hva en stillingsinstruks for denne stillingen kan gå ut på. Videre antar vi at det eksempelvis må kunne gis en instruks om hva som skal være øvre lønnsnivå for denne stillingen.»
Et sentralt spørsmål har de senere dagene vært om det skal stilles krav til stillingen som er i tråd med den kritikken som er kommet fra representantskapet.
«Vår vurdering er til dels en annen enn vurderingen i brev av 18. august 2020 fra advokat Steen i Arntzen de Besche Advokatfirma», skriver Lovavdelingen i notatet. Professor Hans Fredrik Marthinussen mener på sin side at de to er kommet til omtrent samme konklusjon.
«Jeg synes overskriften hos og Rett24 er sterkt misvisende. I det sentrale spørsmålet er Lovavdelingen og Arntzen de Besche her på linje: Det er ikke anledning til å instruere i selve ansettelsesspørsmålet», skriver Marthinussen på Facebook:
Han karakteriserer Lovavdelingens vurdering som knapp, kildefattig og hastverkspreget.