Denne uke troppet spente, nye studenter opp på fakultetene i Bergen, Tromsø og Oslo. Dette blir fortsettelsen på spesielle semestre ved de ulike fakultetene, som blant annet medførte hjemmeeksamen og nedstengte lesesaler forrige semester.
Men hvordan gikk det med hjemmeeksamen?
I Bergen og Oslo ble de gjennomført med bestått/ikke bestått. I Bergen har strykprosenten holdt seg forholdsvis lav, med ett unntak. I kurset allmenn formuerett i Bergen var strykprosenten omtrent 20 prosent, med 417 bestått og 104 stryk, samt tre personer som trakk seg. Faget er det siste på fjerde studieår, og kursansvarlig Hans Fredrik Marthinussen forteller at dette i utgangspunktet er regnet som et krevende fag.
– Vanligvis ligger strykprosenten et sted mellom 5 og 10 prosent, men det er også normalt ganske mange som trekker seg underveis, forteller han. Han trekker også frem at faget, i tillegg til å være krevende i utgangspunktet, hadde oppstart første uken i mars. Dette medførte at det bare ble holdt én fysisk forelesning, mens resten av undervisningsopplegget ble gjort digitalt. Et annet moment er at studentene har hatt begrenset mulighet for diskusjon med medstudenter og dårlig tilgang på vitenskapelig ansatte.
– Det er et veldig dårlig utgangspunkt for å håndtere fag som alltid har vært ansett som ett av de mest krevende på jussen, sier han.
Redusert ellers
Utenom allmenn formuerett, er imidlertid strykprosenten lav i Bergen. Dekanen ved fakultet i Bergen, Karl Harald Søvig sier at det allerede er mange digitale elementer i undervisningen, noe som gjorde det enklere å gjøre alt heldigitalt.
– Vi traff ellers vedtak kort tid etter nedstengingen, noe som bidro til større forutberegnelighet for studentene, selv om det var ulike meninger om innholdet i vedtakene, sier han.
Høyere i Oslo
I Oslo er strykprosenten generelt høyere enn de øvrige fakultetene, der rettsosiologi har høyest strykprosent. 22 prosent strøk i faget, en dobling fra 2019.
I rettsøkonomi var det 13 prosent som strøk, mens det i de øvrige fagene lå mellom 1 og 9 prosent. Dette er også høyere enn vanlig.
Ved Det juridiske fakultet i Tromsø er strykprosenten generelt, før klagebehandling, redusert med ca. 2,48 prosent.
– Det er ikke så unaturlig når skoleeksamener ble gjennomført hjemme, sier dekanen Lena Lauritsen Bendiksen. Fakultetet i Tromsø var det eneste som opprettholdt bruken av karakterskalaen A til F, og Bendiksen forteller at de resultatene hun har sett har en nokså normal karakterfordeling. En ulempe hun trekker frem er derimot at flere eksamener har en korrigerende muntlig eksamen, noe som innebærer at studentene har mistet muligheten til å snakke seg opp eller ned en karakter.
– For studenter som er muntlig sterke og har god oversikt over hele studieårets fagområder, vil dette være en ulempe, sier hun. Alt i alt er hun likevel fornøyd med at de har fått gjennomført alle eksamener, og at det ble gjort på en faglig forsvarlig og god måte.
– Det må jeg ærlig innrømme at jeg ikke trodde da vi på timers varsel tømte universitetet for studenter og ansatte i mars, sier hun.