Boligene i det som lokalt omtales som «Trikkebyen» i Bergen, sto ferdig i 1914. De ble bygget av AS Bergen Sporveisfunksjonærers Byggeselskap, et selskap opprettet av de trikkeansattes fagforening. Hensikten var å skaffe billige boliger til egne medlemmer.
I nesten 100 år var ordningen slik at foreningens medlemmer kunne søke om å få kjøpe en borett, i form av en aksje, som så måtte leveres tilbake mot pålydende, om man valgte å flytte. Styret i byggelaget delte deretter ut aksjen på nytt til et annet medlem, etter søknad.
De fleste av de 110 beboerne har bare betalt noen hundrelapper for denne boretten. Beboerne betalte kun fellesutgifter, og en husleie langt under markedspris.
Fagforeningen har selv eid 15 prosent av aksjene. Det særegne er at disse aksjene, som de eneste, ikke har noen borett knyttet til seg. Fagforeningens aksjer kan altså ikke brukes til annet enn å stemme, og det er dette som er roten til konflikten.
Beboerkupp
I 2013 gjennomførte nemlig beboerne et lite kupp: De vedtok, mot fagforeningens høylytte protest, å endre vedtektene, slik at fortrinnsretten for sporveisansatte forsvant. Dermed ville beboerne fritt kunne selge borettene sine på det åpne markedet, med en forventet markedspris på flere millioner kroner per bolig.
Fagforeningen, som dermed som eneste aksjonær sitter på verdiløse aksjer, fikk i 2015 medhold i at endringen var ulovlig. Senere endret beboerne vedtektene enda en gang, slik at prosessen måtte starte på nytt. Og denne gangen har de fått fullt medhold:
Lagmannsretten mente i høst at lagmannsrettens begrunnelse fra forrige runde «er rettslig uholdbar», og mente den gjeldende ordningen uansett «utvilsomt var i strid med aksjeloven».
Den samlede verdien av borettene som beboerne nå står fritt til å selge, er beregnet til rundt 230 millioner kroner. Beboere som kjøpte seg inn før 1981, betalte 10 kroner for boretten. De dyreste er kjøpt for 2000 kroner. Nå kan de selges for flere millioner pr stykk, skattefritt.
Nektet fremmet
Fagforeningen anket Gulatings avgjørelse til Høyesterett, men torsdag kom Høyesteretts ankeutvalg til at saken ikke skal fremmes. Dermed er dommen rettskraftig, og beboerne er blitt millionærer.
– Med beslutningen fra ankeutvalget er det rettskraftig avgjort at Gulating lagmannsretts dom av 19. mars 2015 «hviler (..) på en klar misforståelse av aksjeeiernes stilling ved likvidasjon av Selskapet» og «at de øvrige deler av begrunnelsen lagmannsretten bygget på i sin dom i 2015, ikke hviler på et riktig rettslig og faktisk grunnlag», jamfør den rettskraftige dommen fra september. Foreningen, som i flere tiår tilsynelatende oppfattet å være en «søkkrik klubb», er dømt til å betale boligaksjeselskapets sakskostnader på 4.206..098 kroner, pluss renter, sier beboernes prosessfullmektig i saken, Hogne Sandanger fra Sandanger Advokatfirma DA.