Saken Borgarting lagmannsrett avgjorde mandag gjelder Statens Vegvesens anskaffelse av et datasystem til bompengeinnkreving i Norge. Leverandør var datagiganten IBM, men et stykke ut i prosessen valgte staten å heve kontrakten. Det anførte grunnlaget var både inntrådt og antisipert mislighold.

Da Oslo tingrett behandlet den påfølgende tvisten i 2020, fikk IBM medhold. Staten anket, og i en dom på over 200 sider får IBM nå fullt medhold nok en gang. Retten mener, etter en svært teknisk drøftelse av situasjonen på hevingstidspunktet, at staten ikke hadde rett til å heve kontrakten.

IBM tilkjennes derfor et vederlag på rundt 170 millioner og erstatning på 2,5 millioner. Forsinkelsesrenter skal regnes fra høsten 2015, noe som alene utgjør over 100 millioner kroner.

Annonse

Advokat hos kommuneadvokaten i Lillehammer kommune

20 tusen timer

På toppen av dette kommer fulle sakskostnader for to instanser. Hovedforhandlingen i lagmannsretten startet på nyåret i år, og gikk over 56 dager frem til mai. Fem måneder senere er den særdeles omfangsrike avgjørelsen klar, og om sakskostnadene skriver lagmannsretten:

«I IBMs sakskostnadsoppgave for tingretten er det spesifisert til sammen 12.412 advokattimer til en gjennomsnittlig timepris på om lag 3337 kroner. I oppgaven for lagmannsretten er det spesifisert til sammen 7652 advokattimer til en gjennomsnittlig timepris på om lag 4672 kroner. Antallet advokattimer i lagmannsretten inkluderer rettsmekling over fem dager. IBM krever med andre ord 20.064 timer for begge instanser. (...)

Til sammenlikning er det i statens oppgave for tingretten spesifisert til sammen 17.431 advokattimer til en gjennomsnittlig timepris på 1760 kroner, mens det i statens oppgave for lagmannsretten er spesifisert 6162 advokattimer til en gjennomsnittlig timepris på 2327 kroner. Staten krever med andre ord 23.593 timer for begge instanser. Timeprisen til statens prosessfullmektig reflekterer ikke markedsprisen, og det er inngått en særskilt avtale om salærsats i saken. (...)

Sett på bakgrunn av at IBMs timeforbruk gikk betydelig ned fra tingretten til lagmannsretten og at IBMs timeforbruk for begge instanser ligger 3500 timer under statens, ser ikke lagmannsretten holdepunkter for at det har vært noe å utsette på effektiviteten til IBMs advokatteam.»

Samlet utgjør dette sakskostnader på rundt 77 millioner for to instanser. Kostnader til egen prosessfullmektig blir, om man legger tallene i dommen til grunn, 23.593 timer til 1760 kroner stykket. Det vil si 41 millioner kroner.

Den samlede prislappen for staten, inkludert alle poster, blir dermed rundt 400 millioner kroner.

– Vi har akkurat mottatt avgjørelsen og har ikke hatt anledning til å sette oss inn i den ennå, så jeg har foreløpig muligheten til å ikke kommentere, sier Goud Helge Homme Fjellheim fra Haavind, som har vært statens prosessfullmektig i saken.

Godtar timeprisen

IBM har vært representert av et team fra Wiersholm, anført av Magnus Hellesylt. I kostnadsavgjørelsen skriver lagmannsretten:

«At antallet advokattimer gikk ned med 4 760 timer fra tingretten til lagmannsretten, taler for at det i betydelig grad skjedde gjenbruk av arbeid mellom instansene. Økningen i den gjennomsnittlige timeprisen mellom instansene er ikke forklart, men antas et stykke på vei å ha sammenheng med lønns- og prisstigning (...). En gjennomsnittlig timepris på 4672 kroner må sies å være høy, men ikke høyere enn det som må regnes som markedspris for forretningsadvokater.»

– Vi er naturlig nok veldig fornøyd med resultatet, sier Hellesylt, som har jobbet med saken siden hevingen skjedde i 2015.