«På grunn av smittesituasjonen i Oslo og Viken stenger Universitetet campus for studenter fra 16.mars 2021 kl. 12.00», kunngjorde universitetet sent mandag kveld.
– Vi er glad for at studentene har hatt tilgang til universitetet i noen uker nå, men forstår at situasjonen er så alvorlig i Oslo at vi må gjøre det vi kan for å få ned smitten. Vi håper at tiltakene vil bidra til at vi kan åpne mer ut i april, skriver rektor Svein Stølen i meldingen.
Det har fått studentene på juridisk fakultet til å se rødt. Studentenes representant i fakultetsstyret, Bror F. Nissen, satte natt til tirsdag opp en underskriftskampanje på Facebook, og allerede klokken 10 tirsdag formiddag hadde han fått over 300 signaturer.
«En medstudent kan gå bort, veldig snart, om vi ikke gjør noe. Det haster.
Stengingen av lesesalen er en beslutning som er forankret i veldig lite. Smittetilfellene har ikke vært på universitetet, smittetilfellene kan ikke kobles til universitetet, og tanken om at folk skal tilbake til hybelen sin nå gjør meg vondt. På ekte. 1600 tester og tre tilfeller. Jeg har støttet regjeringen i mye, men nå var det natta», skriver Nissen i innlegget.
– Innboksen min renner over av støtteerklæringer, forteller Nissen til Rett24.
– Skjønner avgjørelsen
Studiedekan Tarjei Bekkedal sier ledelsen på fakultetet forholder seg til at dette er vedtak fattet av universitetet sentralt.
– Vi forholder oss nøkternt til at dette er krevende avgjørelser. Jeg har selvsagt enorm forståelse for at studentene ønsker å komme tilbake til lesesalen. Vi skulle gjerne vært dette foruten, men jeg skjønner avgjørelsen som er fattet.
– Har det vært noen smitte på fakultetet siden gjenåpningen?
– Det har vært noen veldig få tilfeller, men ingen utbrudd.
En som forsvarer grepet, er professor Erik Røsæg, som på oppropets Facebook-post skriver:
«Jeg er den første til å se at nedstengning er tungt for studenter, men nedstengningen skyldes IKKE smitte på lesesalene. Den skyldes et ønske om å redusere mobiliteten, akkurat som reglen om at de som kan må ha hjemmekontor. Derfor er det nok bedre å kjempe for andre, kompenserende tiltak enn å kjempe for åpne lesesaler.»
Oslo Met har derimot besluttet å holde sitt campus i Oslo åpent.
– Biblioteker, lesesaler og bygninger ved studiested Pilestredet er fortsatt åpne inntil videre, opplyser Oslo Met til VG.