Ny lov om voldsoffererstatning ble vedtatt i vår, og skal etter planen tre i kraft fra nyttår. Kjernen i endringen er at voldsofre nå automatisk skal ha krav på erstatning fra staten – forutsatt at det foreligger en en dom mot skadevolder. Etter dom vil skadelidte ha seks måneder til å melde kravet. Dette vil redusere behovet for individuell saksbehandling.

HÅVARD HOLM 1 foto Oda Hveem.jpg
Håvard Holm, Juristforbundet.

Diskusjonen nå gjelder saker som blir henlagt. I den nye loven ligger et vilkår om at vedtaket om henleggelse ikke er mer enn ett år gammelt. Dette i motsetning til dagens ordning, som gir grunnlag for voldsoffererstatning så lenge det straffbare forholdet ikke er strafferettslig foreldet.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Juristforbundets president Håvard Holm har på den bakgrunn sendt brev til Justisdepartementet med anmodning om at ikrafttredelsen av den nye loven. I brevet peker forbundet på at Kontoret for voldsoffererstatning selv anslår at bare rundt én av åtte erstatningsberettigede faktisk har søkt om erstatning.

I proposisjonen pekte departementet på at når forholdet først er anmeldt, så har den voldsutsatte begynt å forholde seg til det som har skjedd.

«Departementet mener derfor at det er rimelig at det stilles krav om at søknad fremmes for Kontoret for voldsoffererstatning innen en frist etter at det er tatt endelig påtaleavgjørelse i saken», het det i proposisjonen.