– Forslaget medfører et betydelig kutt i domstolenes budsjett og et tilbakeskritt for domstolenes uavhengighet, sier direktør for Domstoladministrasjonen Sven Marius Urke.

Han sier statsbudsjettet innebærer både direkte kutt og manglende kompensasjon for forventede kostnadsøkninger knyttet til husleie og energi. DA har beregnet budsjettreduksjonen for neste år til rundt 100 millioner kroner.

– Domstolenes uavhengighet svekkes fordi regjeringen styrker sin mulighet til å detaljstyre de økonomiske prioriteringene i domstolene fremover. Dette er den mest krevende økonomiske situasjonen den tredje statsmakt har stått overfor i vår tid og jeg har anmodet om et ekstraordinært styremøte den 12. oktober for å diskutere situasjonen, sier Urke.

Annonse

Har du lyst til å bruke din juridiske kompetanse i en organisasjon med et viktig samfunnsoppdrag?

Må kutte i driften

Han peker på at de største postene i domstolenes budsjett er lønn, lokaler og teknisk utstyr, og at regjeringens forslag betyr «betydelige reduksjoner» på disse tre postene. Dette kommer på toppen av at det er forventet kraftig økende utgifter til energi neste år. Basert på nåværende strømpriser har DA anslått merutgifter på rundt 19 mill. kr. for energiutgifter i 2023. 

Domstoladministrasjonen skriver at domstolenes grunnfinansiering etter deres syn allerede er for lav til at domstolene kan driftes på en forsvarlig måte, og at saksbehandlingstiden nå sannsynligvis vil gå opp, som følge av at dommerstillinger må holdes vakante. 

– I og med at det er bestemt at alle rettssteder skal bestå, forventer domstolene at regjeringen og Stortinget også er villig til å finansiere den vedtatte strukturen. Dette krever en gradvis økning av domstolenes grunnfinansiering, slik at vi kan gjennomføre den vedtatte investeringsplanen for domstollokaler og tilpasse våre rettsaler til den digitale virkeligheten, sier Urke.

Tar kontroll på DA-budsjettet 

Mens politijuristene jubler for å ha blitt egen post i statsbudsjettet, er stemningen motsatt i DA. Også Domstoladministrasjonen, POD og Kriminalomsorgsdirektoratet er nemlig nå, for første gang, skilt ut som egen budsjettpost.

Hensikten er i følge budsjettet «å få meir kontroll med korleis ressursane vert fordelte internt» og at «mest mogleg av løyvingane skal bli brukte til styrka tenester og beredskap, ikkje til administrasjon».

Urker kaller endringen en «urovekkende» svekkelse av domstolenes budsjettautonomi.

– Dette er et stort skritt i feil retning og lover ikke godt med hensyn til denne regjeringen sin vilje og evne til å gjennomføre anbefalingene i Domstolkommisjonens rapport nr. II om en styrking av domstolenes uavhengighet, sier Urke.