– Vi skal være ydmyke for den belastningen svært mange nordmenn, i næringslivet og ellers, har båret også i 2021, som følge av Covid-19-pandemien. Slitasjen av tiltakene har hos oss og våre klienter vært merkbar på mange, og vi er som andre bekymret for langtidseffekten av dette.
– Hva slags langtidseffekter?
– Jeg tenker da på de menneskelige kostnadene ved langvarig isolasjon og mangel på sosial kontakt, ofte kombinert med høy arbeidsbelastning, som advokatbransjen deler med næringslivet og samfunnet forøvrig, sier Geir Sviggum.
Veksten øker
Styrelederen i Wikborg Rein har ennå ikke fått stablet alle tallene fra fjoråret helt oppå hverandre, men allerede nå er det klart at det nok en gang settes rekord i selskapet. I 2018 ble Wikborg Rein det første selskapet i Norge som passerte én milliard i omsetning, og i 2021 ser taksameteret ut til å stoppe på drøyt 1,3 milliarder kroner, opplyser Sviggum.
Og kanskje vel så interessant – veksten i fjor lander dermed på nesten 12 prosent. Det er en vesentlig kraftigere prosentvis vekst enn i 2020, da firmaet la på seg drøyt 8 prosent.
Les detaljene fra den gang: Slik gikk det for de 20 største i 2020
– I en slik situasjon som vi har hatt de siste årene, er vi imponert over det aktivitetsnivået vi har sett i norsk næringsliv, og over håndteringen av en arbeidsbelastning som for mange har kommet på toppen av en allerede krevende situasjon. I Wikborg Rein legger vi bak oss det mest hektiske året noensinne, forteller Sviggum
Han mener veksten kommer over et bredt spekter av områder.
– Vi opplever at størrelsen og kompleksiteten på sakene som preger vår virksomhet, er økende. Mange saker har krevd tunge bidrag fra en lang rekke advokater, på tvers av våre kontorer i inn- og utland. I tillegg har transaksjonsmarkedet – som i 2020 – vært ekstraordinært.
Flere fusjoner i bransjen?
For Wikborg Reins del har dette blant annet innebåret bidrag til det gigantiske investeringsselskapet KKRs oppkjøp i Røkke-selskapet Ocean Yield, og Norsk Hydros salg av forretningsområdet Rolling.
– Vi har også hatt internasjonale gransknings- og krisehåndteringssaker, som etterspillet etter den store granskningen av den namibiske fiskeriindustrien. Og vi har hatt store team engasjert i langvarige tvistesaker i Norge og internasjonalt, som for eksempel INFORs tvist med Felleskjøpet, og en rekke internasjonale voldgiftssaker. Vi opplever også stor aktivitet i inngangen til et nytt år, og kan konstatere at januar 2022 ble enda mer hektisk enn samme måned i fjor.
– Det har vært mye snakk om internasjonalisering, samt om nasjonal og internasjonal konsolidering i bransjen de siste årene. Hvor befinner Wikborg Rein seg i det landskapet?
– Wikborg Rein har vært et internasjonalt firma siden vår første utenlandsetablering i 1956. På det meste var rundt 25 prosent av omsetningen vår utenfor Norge. Våre kontorer i utlandet internasjonaliserer selskapet både ved tilstedeværelsen, og ved å være utdanningsinstitusjoner for advokater som vender hjem. Jeg var selv seks år i Shanghai, og vi har nå rundt 30 norske advokater her i Norge som har jobbet flere år i utlandet som advokat. Kompetansen og nettverket har de tatt med hjem. Disse internasjonale advokatene i Norge er nok en litt underkommunisert del av Wikborg Reins internasjonale styrke.
– Tror du på fusjoner mellom noen av de fem største firmaene?
– Den norske forretningsadvokatbransjen, og da særlig de fem største firmaene, har allerede gjennomgått en formidabel vekst de seneste årene, uten betydelig konsolidering. At det også vil skjer konsolidering blant større firmaer tror jeg vi kan anta, enten internt i Norge, eller på tvers av landegrensene. Eller kanskje begge deler. Om det blir noen fusjoner blant de fem største vil tiden vise. Men vi vet at slikt har vært på trappene før, uten at samtalene førte frem. Så det er klart det kan skje igjen.