Rett24 fortalte mandag at UiO ikke vil omgjøre det omstridte vedtaket om å kutte konkurs- og panterett. Likevel mener jusprofessor Erik Røsæg at det fortsatt er håp for de som vil studere faget. Sist uke møtte han studiedekan Erling Hjelmeng for å diskutere nedleggelsen, og Røsæg forteller at han undersøker om faget kan tilbys på andre måter.

– Jeg ser blant annet på mulighetene for å inkludere en større del av pant og konkurs i det obligatoriske faget dynamisk tingsrett på tredje studieår. I tillegg vurderer jeg om det er mulig å gjøre det om til et semiobligatorisk fag, eller et eget obligatorisk fag.

– Vil ikke en slik endring kreve en omfattende studiereform?

– Nei. Fakultetet er allerede i gang med å gjøre om syvende semester. I den sammenheng er det derfor fullt mulig å gjøre endringer i dynamisk tingsrett, som er lagt til sjette semester. Dette er praktisk gjennomførbart, det er jeg helt sikker på, sier Røsæg. 

Annonse

Vi styrker Haavinds satsning på fiskeri og havbruk og ser etter flere dyktige kollegaer i Oslo og Bergen!

– Dårlig saksbehandling

Røsæg har tro på at løsningene som diskuteres i fakultetsledelsen vil føre frem. Han peker på at det er interesse på fakultetet for å få rettet opp i det han omtaler som en «for dårlig beslutningsprosess» da faget ble kuttet.

Erik Røsæg 2
Erik Røsæg.

– Jeg har ennå ikke truffet på noen som synes det var en fornuftig avveining. Så dårlig saksbehandling finner en vanligvis bare i praktiske eksamensoppgaver på fakultetet, og er lite egnet som grunnlag for bastante beslutninger. 

I tillegg mener han universitetet har et samfunnsansvar for å uteksaminere studenter som kan konkurs og pant.

– Dette er like viktig for forretningsadvokater, som for dem som representerer folk flest. De fleste av oss har jo inngått en panteavtale for relativt store beløp. Konkurs- og panterett tilhører den grunnleggende juridiske verktøykassen.

Se listen over valgemner på masterstudiet her

Privat undervisning

Dersom fakultetet ikke tilbyr en eller annen form for konkurs- og panterett, har Røsæg lovet studentene ved UiO at han skal gi dem som ønsker det undervisning privat. 

– Nå som det først er blitt oppmerksomhet rundt denne saken, vil Oslo-studentene få det tøft i konkurranse med studentene fra Tromsø og Bergen om jobbene i forretningsadvokatfirmaene. I Tromsø og Bergen er dette fortsatt store, obligatoriske fag.