På oppdrag fra Juristforbundet har analyseselskapet Rambøll gjennomført en spørreundersøkelse blant landets kommunee. Undersøkelsen, som først ble omtalt i Juristkontakt, viser at kommunene fortrinnsvis bruker den juridiske kompetansen som støtte for ledelse og stab, samt plan- og bygningsrelaterte spørsmål.

Juristene brukes i langt mindre grad innenfor fagområder som retter seg mot ressurssvake grupper av innbyggere – som barnevern, helse og omsorg, personvern, og oppvekst og utdanning, skriver Juristforbundet.

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Nesten en tredel av landets kommuner har ikke besvart undersøkelsen, men av de 254 som svarte, oppga 55 prosent at de hadde jurister i staben. Det er omtrent på nivå med tidligere anslag. Undersøkelsen viser også, kanskje ikke så overraskende, at det er de små kommunene som i minst grad har juridisk kompetanse.

Juristforbundet har ambisjoner om å synliggjøre konsekvensene av utilstrekkelig juridisk kompetanse for innbyggerne, og har satt av penger til et prosjekt i samarbeid med reklamebyrået Try. Målet er å påvirke lokale og sentrale beslutningstakere til å bygge opp tilstrekkelig juridisk kompetanse i kommunene, samt å mobilisere medlemmene til å bidra i prosjektet, skriver forbundet.