På oppdrag fra Juristforbundet har analyseselskapet Rambøll gjennomført en spørreundersøkelse blant landets kommunee. Undersøkelsen, som først ble omtalt i Juristkontakt, viser at kommunene fortrinnsvis bruker den juridiske kompetansen som støtte for ledelse og stab, samt plan- og bygningsrelaterte spørsmål.
Juristene brukes i langt mindre grad innenfor fagområder som retter seg mot ressurssvake grupper av innbyggere – som barnevern, helse og omsorg, personvern, og oppvekst og utdanning, skriver Juristforbundet.
Nesten en tredel av landets kommuner har ikke besvart undersøkelsen, men av de 254 som svarte, oppga 55 prosent at de hadde jurister i staben. Det er omtrent på nivå med tidligere anslag. Undersøkelsen viser også, kanskje ikke så overraskende, at det er de små kommunene som i minst grad har juridisk kompetanse.
Juristforbundet har ambisjoner om å synliggjøre konsekvensene av utilstrekkelig juridisk kompetanse for innbyggerne, og har satt av penger til et prosjekt i samarbeid med reklamebyrået Try. Målet er å påvirke lokale og sentrale beslutningstakere til å bygge opp tilstrekkelig juridisk kompetanse i kommunene, samt å mobilisere medlemmene til å bidra i prosjektet, skriver forbundet.