Den sittende regjeringen er som kjent en mindretallsregjering, og dermed avhengig av støttepartiet SVs stemmer for å få flertall i Stortinget for statsbudsjettet. Den årlige rutinen er derfor at regjeringen legger frem sitt eget forslag til statsbudsjett. Det skjedde i oktober. Deretter forhandler den med SV frem til jul.
Gjennom november har partiene derfor flyttet rundt på milliardene, og søndag kom fasit: Regjeringen tar ut ytterligere 6,9 milliarder kroner fra oljefondet, og fordeler dem på SVs hjertesaker. De store pengene går til barnetrygd, barnehager, skolefritidsordning og tannhelse, men også justissektoren får mer enn de gjorde i det forslaget regjeringen la frem i oktober.
Les: Rettshjelp, påtale og domstolsreversering – her er statsbudsjettet for rettspleien
Null til salær
I SVs eget forslag til statsbudsjett, foreslo partiet 100 millioner ekstra til fri rettshjelp og 30 millioner ekstra til salærsats og rausere stykkprisforskrift. Dette er det ikke blitt noe av i budsjettforhandlingene. Økningen i salærsatsen fra nyttår blir dermed akkurat slik regjeringspartiene foreslo i oktober: Opp fire prosent, fra 1265 kroner til 1315 kroner. Dette er andre år på rad salærsatsen forblir urørt i budsjettforhandlingene.
– Salærsatsen har ikke vært øverst på SVs prioriteringsliste, kan man vel da anta?
– Det er inngått en avtale mellom forsvars- og bistandsadvokatene og departementet. Vi mener regjeringen har ansvar for å følge opp avtalen. Så har vi sagt hele tiden at vi står klar til å bevilge mer penger til dem som arbeider på offentlig salær, dersom regjeringen ønsker det, sier Andreas Sjalg Unneland, som er SVs justispolitiske talsperson.
Avtalen Unneland sikter til ble inngått i vår, og innførte blant annet årlig indeksjustering av rettshjelpsatsen: Avslutter advokataksjonen etter ny avtale med Justisdepartementet
Kriminalomsorgen vinner
En post som derimot har vært høyt prioritert fra SV i høst, har vært kriminalomsorgen.
– Lange forhandlinger med regjeringen er nå over, og jeg er stolt over alle de gjennomslagene vi nå sikrer for justissektoren. For SV er det viktig å se hele straffesakskjeden i sammenheng. Kriminaliteten er i endring og det har kommet mye penger til politiet. Nå kommer det også penger til domstolen og kriminalomsorgen, sier Unneland.
Resultatet er at partiet har fått inn 100 millioner kroner til økt bemanning i fengslene, og 33 millioner til å utvide ordningen med straffeprosessuelt hurtigspor for ungdomskriminelle i Øst og Agder politidistrikt.
– Kriminalomsorgen har stått i en krevende situasjon lenge. 100 friske millioner til bemanning er en anerkjennelse av den situasjonen de som arbeider i fengslene står i. I en krevende arbeidshverdag trenger de flere kolleger, og det sikrer vi med dette. Dette er bra for både ansatte og innsatte, sier Unneland.
Mer til frivillige
Ut over disse postene har SV fått inn 11 millioner ekstra til frivillige rettshjelpstiltak, som Jussbuss og lignende, samt 10 millioner ekstra til Røde Kors' nettverk for oppfølging etter endt soning.
– Frivilligheten i både kriminalomsorgen og de spesielle rettshjelptiltakene som Jussbuss, Jurk og Gatejuristen gjør en uvurderlig innsats for rettssikkerheten, og nå sikrer vi disse organisasjonene et massivt løft. Det er jeg stolt over, sier Unneland.