Å presse kostnadsnivået i sivile saker nedover har hatt høy prioritet i mange år, om enn med beskjedne resultater så langt. Et sentral satsing er å forsøke å løse flest mulig saker gjennom mekling, fremfor full hovedforhandling.

Sist måned startet 32 rettsmeklere på et nytt etterutdanningsopplegg for meklere, og denne uken ble det publisert en ny veileder på Oslo tingretts hjemmeside. Veilederen er ment som tips og inspirasjon for rettsmeklere, advokater og andre aktører, og er laget av en arbeidsgruppe med både dommere og advokater.

Annonse

Har du erfaring innen eiendom og prosedyre? Vi søker ny konsernadvokat

Bruker anonyme eksempler

– Mekling er i stor grad skreddersøm og veilederen vil kunne bidra til god tilrettelegging av meklingsprosessen. Selv om veilederen særlig er myntet på store meklinger, vil den også være nyttig i meklinger av mer ordinær størrelse, sier tingrettsdommer Hanne Sofie Bjelland.

For å gjøre veilederen praktisk og konkret har arbeidsgruppen vedlagt anonymiserte eksempler og redegjørelser fra allerede gjennomførte meklinger.

Advokatene Johnny Johansen fra Haavind og Ola Nisja fra Wikborg Rein har representert Advokatforeningen i arbeidsgruppen. Johansen sier han som prosessfullmektig har svært god erfaring med mekling i store, kommersielle tvister.

– Mekling gir mulighet for raskere, billigere og mer effektiv tvisteløsning. Vår erfaring er at muligheten for en minnelig løsning øker dramatisk når både mekleren og partene er godt forberedt i forkant av meklingen. Den nye veilederen gir både megleren og partene viktige innspill til hvordan en mekling bør forberedes, sier Johansen.

– Stor gevinst

Veilederen er bygget opp med en sjekkliste for saksforberedelsen, en plan for selve meklingen, og til slutt en kort veiledning om den formelle avslutningen.

– Jeg vil tro at veilederen vil ha stor verdi både for dommere som skal megle store kommersielle tvister, og for partene og deres advokater. Det er grunn til å håpe at veilederen vil bidra til at enda flere tvistesaker kan finne sin løsning i minnelighet. Det vil være en stor gevinst både for partene, domstolene og for samfunnet, sier Johansen.

Prosjektgruppen har bestått av av Ola Nisja fra Wikborg Rein, Johnny Johansen fra Haavind, Ole Kristen Øverberg, Hanne Sofie Bjelland og Elisabeth Ramstad fra Oslo tingrett, samt Tine Kari Nordengen, Hugo Abelseth og Ragnar Lindefjeld fra Borgarting lagmannsrett.

Veilederen finner du her.