Ingen straffesak i norsk rettshistorie har vært i nærheten av omfanget som den såkalte Lime-saken endte med å få. Hovedforhandlingen i tingretten var tenkt å skulle ta et halvt år, men endte med over et år. Deretter tok det halvannet år å skrive dom.

Ankeforhandlingen tok nesten like lang tid, inkludert ett år til domsskriving. De 13 tiltalte er blitt forsvart av til sammen 25 advokater, bluss fem aktører i aktoratet, tre bistandsadvokater og fire tolker. Rent fysisk hadde ikke domstolen plass til alle som skulle ha en rolle i hovedforhandlingen, og slik at den største rettssalen i det gamle bygget måtte bygges om.

Hovedtiltalte i saken, Sajjad Hussain, var eier og sjef for dagligvarekjeden Lime, og var tiltalt for grov menneskehandel ved at han hentet minst ti pakistanere til Norge for å jobbe for seg. Dommen på åtte års fengsel, fire år mindre enn aktors påstand, blir nå stående.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig i enhet for prosedyre

Nekter anken

Det er klart etter at Høyesteretts ankeutvalg fredag besluttet å nekte begge partenes anker fremmet. Fortsatt gjenstår det enkelte prosesser i Lime-komplekset, ettersom deler av saken er tatt ut i egne rettssaker. Men hovedsaken er nå omsider over.

– Nå er alt avgjort. Påtale sine anker er avvist, og det samme er våre. Punktum er satt. La oss håpe at vi aldri noen gang får en lignende sak igjen. En tiltale mot 13 personer i samme sak er omfattende nok, men i tillegg inneholder tiltalen mer enn 700 enkeltposter. Det er uakseptabelt mange poster, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Hun er kritisk til at påtalemyndigheten ikke tilskar saken mer, slik at omfanget kunne reduseres.

– Det som er mest alvorlig er tidsoverskridelsene, fordi påtalemyndighetens anslag var feil. Dette varslet man om allerede før saken startet opp. Da det nærmet seg 6 måneders overskridelser ble det besluttet at en rekke av tiltalepostene skulle skilles ut. Blant annet den posten som gjaldt overtredelse av utlendingsloven for min klient. Det er på mange måter tankevekkende at denne saken ledet til blank frifinnelse i tingretten, og at lagmannsretten nektet å fremme anken, sier Larsen.

Rettssikkerhetsproblem

Hun sier hun er sterkt i tvil om denne klienten ville blitt frifunnet dersom saken hadde vært behandlet i samme sak som hovedsaken.

– I dette ligger ingen kritikk mot dommerne, men mer en konstatering av at lange saker mot flere personer kan ha den iboende fare at man ser de tiltalte som en gruppe, og behandler dem som en gruppe, og at det blir vanskelig, særlig for meddommere å tenke på hver tiltalepost og hver tiltalt individuelt.

Hun mener så lange saker er et problem både for rettsikkerheten til de tiltalte, og for for arbeidsmiljøet til advokatene.

– For min klient har det totalpreget mange mange år av hans liv, allerede før soningen har kommet i gang, sier Larsen.

Annonse

Erfaren advokat/-fullmektig innen M&A

– Større sympati med de fornærmede

Statsadvokat og aktor gjennom alle disse årene, Geir Evanger, er ikke bekymret.

– At store saker representerer en fare for arbeidsmiljøet til advokatene har jeg liten forståelse for, og at de tiltalte ble sittende lenge i retten er et utslag av omfanget av kriminaliteten de har vært med på. Jeg har større sympati med de fornærmede, som på det nærmeste var slaver i årevis, og etterpå har de måtte avgi omfattende forklaringer i både tingretten og lagmannsretten, hvor flere ble ble behandlet svært dårlig, sier aktor.

Han mener tvert imot at saken har vist at selv eksepsjonelt store saker kan håndteres i vårt system.

– Det kan ikke være slik at hvis en person bare passer på å begå veldig mange straffbare forhold, så vil vedkommende kunne regne med å få amnesti for svært alvorlig kriminalitet fordi Norge ikke er i stand til å håndtere saker med stort omfang. Lagmannsretten har tydelig poengtert at saken har tatt tid på grunn av omfanget av straffbare handlinger, og påtalemyndigheten er ikke kritisert for at saken ikke ble delt opp eller ble tilskåret på en annen måte. Saken har ikke på noe tidspunkt hatt liggetid, og retten heller ikke gitt nevneverdig rabatt for at det har tatt tid å ferdigstille saken, sier Evanger.

Bare tiltalen var for øvrig på 50 sider. Men fortsatt gjenstår det altså enkelte løse tråder.

– Lime-prosjektet er ikke ferdig, selv om det er satt strek i hovedsaken. Vi har blant annet liggende en anke i Høyesterett, som er vel så viktig som hovedsaken, sier Evanger.