Etter mange år som leder for et lite advokatkontor med noen få medarbeidere, besluttet Brynjar Meling seg for å bygge opp et firma rundt seg. I løpet av tre år har Advokatfirmaet Meling AS gått fra 6-7 ansatte, til nå rundt 20.

Meling holder til i kontorfellesskap med Arvid Sjødin i Stavanger. De to driver hver sine firma, men samarbeider i praksis. Nå har Meling besluttet at han i tillegg skal opprette et kontor i Oslo. Regnskapstall Rett24 har gjennomgått viser at firmaet har økt omsetningen fra 6,5 millioner i 2017, til 17,3 millioner i fjor.

– Hvor mye av dette er vekst i oppdrag på offentlig salær, og hvor mye er private oppdrag?

– Vi øker også på private oppdrag, men mye er offentlig salær. Jeg holdt på å si alt for mye, for særlig nå under korona-situasjonen så merker man at den offentlige satsen er alt for lav. Det er ikke lett å gi folk en anstendig lønn og bonus med en salærsats på 1060 kroner timen.

Omsetning Advokatfirmaet Meling AS  
År 2019 2018 2017
Mill. kr. 17,3 9,6 6,5

 

– Når du sier det, så står det i regnskapet at dere var 18 ansatte i fjor. Da blir ikke 17,3 millioner i omsetning mer enn akkurat nok kanskje?

– Jeg forstår regnestykket, men vi var ikke 18 ansatte da året startet. Da var vi rundt 12. Så det er ikke 18 årsverk.

– Og i år? Hvordan har korona-halvåret vært?

– Vi hadde 20 prosent vekst første kvartal, og omtrent like stor nedgang andre kvartal, på grunn av nedstengningene. Så vi kommer ut omtrent som i fjor i første halvår. Men ellers har det påvirket oss lite, vi hadde to nyansettelser som skulle tiltrådt 1. april som fikk forskjøvet oppstart med 10-12 dager. Ut over det har vi ikke trengt å permittere noen, og vi regner med god vekst.

Annonse

Leder av advokatseksjonen i Delta

Vil selge andeler

Selv om selskapet nå har fått mange advokater i tillegg til ham selv, er det fortsatt 100 prosent eid av Meling selv. Så et tradisjonelt partnerskap har han ikke etablert. Men det skal snart endre seg, forteller han.

– Jeg har ikke tatt inn andre eiere ennå, men når jeg har fått dette selskaper dit det skal, og sikret en stabil retning, så er planen å gå over til et tradisjonelt partnerskap. Jeg ser for meg at dette skjer i løpet av 2021, sier Meling.

Med stadig større stab endres også kravene til sjefen, og i en epost Meling denne uken sendte ut til medarbeiderne, fremgår det at han ikke lenger ønsker å være daglig leder for selskapet. I stedet er advokat Alexander Schimmelpfennig Nygaard ansatt i rollen. Nygaard har vært i firmaet i snaut tre år.

– Nå består staben av en gjeng med i hovedsak veldig unge advokater og advokatfullmektiger. Da ser jeg at jeg, som både advokat og styreleder, har behov for en daglig leder som kan prioritere, og tenke fremover. Det har Nygaard vist at han er god til, sier Meling.

– Hvorfor bestemte du deg for å endre firmaet på denne måten?

– Jeg tenkte det var på tide å utvide og strømlinjeforme da jeg kjente at 20 år med rovdrift og for liten kapasitet begynte å slite på. Veksten skapte et bedre produkt, som igjen skaper nye klienter. Så jeg tenker at jeg skal lage et advokatfirma «for folk flest», som de ville sagt i Fremskrittspartiet.

– Apropos. Hvor stor andel av Krekar-timene har du faktisk fått betalt for?

– Da Krekar ble sendt ut av landet, tok jeg frem golfsettet igjen. Og jeg innser at noen tusen timer med gratis jobbing har ført til at jeg har et stort forbedringspotensial på golfbanen. Men hvis du spør om jeg hadde gjort det igjen, så hadde nok svaret vært ja, sier Meling, som anslår at rundt 60 prosent av arbeidet med Krekar har vært gratisarbeid.