Tollerne på Gardermoen beslagla sommeren 2017 et parti med 63 Iphone-mobilskjermer, som skulle til en mobilreparatør som ikke var tilknyttet Apple.

I likhet med originalskjermene hadde disse skjermene Apples logo trykket på innsiden, på et sted der de kun er synlig før glasset blir montert. Den berømte eplelogoen var imidlertid dekket til med tusj. Apple krevde skjermene destruert, noe mobilreparatøren motsatte seg.

Annonse

Teamleder jurist innen regelverk og juridiske tjenester i Forsvaret

Oslo tingrett ga under tvil mobilreparatøren medhold, og skrev at «de tildekkede varemerkenes plassering og funksjon tilsier etter rettens syn at varemerkene ikke kan sies å være «brukt» før tildekkingen eventuelt fjernes».

Borgarting lagmannsrett var ikke enig tingrettens vurdering, og beordret destruksjon. Nå har Høyesterett landet på samme resultat som lagmannsretten. Høyesterett skriver at varmereket trues selv uten at tusjen ikke fjernes:

«Skjermane er i det ytre identiske med Apples originale skjermar, og tusjen er påført på den same staden som Apples varemerke er plassert på originale skjermar. Tildekkinga, som er synleg, kan då verke forvirrande med omsyn til produktets opphav. For den relevante omsetnadskrinsen vil det då kunne vera uklart om det er ein original skjerm eller ein kopi. Slik uklarheit er i seg sjølv tilstrekkeleg for å konstatere fare for skade på varemerkets funksjonar.»

Retten understreker samtidig at varemerkeloven ikke forbyr import av ikke-originale mobilskjermer, så lenge de ikke er utstyrt med et ulovlig varemerke.

Mobilreparatøren dømmes også til å betale en kvart million i Apples sakskostnader for Høyesterett, i tillegg til rundt 100.000 for underrettene.

Se Høyesteretts avgjørelse i PDF her