Omsetningen til de store firmaene i Oslo sentrum eser ut som ballonger. Det gjør også staben – og dermed lokalene. Dette har skapt en ordentlig runddans på leiemarkedet:

  • Da BAHR flyttet noen hundre meter ut til Tjuvholmen, flyttet Wiersholm inn i deres gamle lokaler på Aker Brygge.
  • Bygget Wiersholm holdt ti,l i er nå revet, og erstattet av bygget Thommessen nå har flyttet inn i.
  • De tomme lokalene Thommessen etterlater seg på motsatt side av Ruseløkkveien blir snart overtatt av Haavind, som flytter ned fra Solli plass.
  • Det samme gjør Haavinds naboer i Bygdøy allé, Arntzen de Besche, som snart blir Thommessens naboer i nybyggene i Ruseløkkveien.
  • For å gjøre runddansen så godt som komplett, er også Schjødt er på flyttefot i sentrum. De drister seg helt bort til østsiden av Rådhuset, ved Skansen.
Thommessen 3.jpg
Sverre Tyrhaug har flyttet bedriften et par hundre meter lenger ned i gaten.

Men fortsatt kan de fleste se bort på hverandre gjennom vinduene fra påkostede møterom med utsikt over byen. Managing partner i Thommessen, Sverre Tyrhaug, står i de helt nyinnredede lokalene og ser bortover mot de gamle lokalene ved Viktoria Terrasse, der Schjødt, Wikborg Rein, Kvale og snart Haavind ligger på rekke og rad.

Thommessen 5.jpg
I fjor høst kontaktet Thommessen =Kaffe og spurte om de kunne tenke seg å drifte kaffebaren på ThommessenTorget. =Kaffe tilbyr arbeid og inntekter til folk som jobber seg ut av rusmiljøet i Oslo, og Thommessen-baren er nå deres tredje kaffebar.

Annonse

Er du jurist, revisor, økonom eller samfunnsviter med stor tallforståelse; se hit!

– Det handler om å bygge en kultur. Det er viktig for oss å være et firma der vi jobber på lag, og ikke et kontorfellesskap av advokater, sier Tyrhaug.

Med en årsomsetning som for lengst har passert milliarden, har han hatt grei mulighet til å tenke kultur i planleggingen. Det har blant annet resultert i en stor «mixed zone» midt i bygget, der besøkende, klienter og ansatte kan henge i den bemannede kaffebaren, eller slå seg ned i en av de mange sittegruppene.

– Vi hadde lyst å skape en sosial sone for å invitere klientene inn til oss, og et sentralt møtepunkt hvor alle i Thommessen møtes, forteller Tyrhaug.

Eller, om været tillater det, rusle ut på en stor og beplantet takterrasse, med utsikt over hele Oslo sentrum.

Thommessen 4.jpg
Takterrassen har utsikt i alle retninger. Bak ser du Kiel-fergen i Frognerkilen og Kolsås-toppen i horisonten.

– Der vi var før, var det to heisløp, med to utganger fra hver. De ansatte kom opp i den som var nærmest kontoret og satte seg på sitt kontor. Ut over de aller nærmeste så man jo ikke så mange kolleger utenfor julebordet. Nå møtes folk, de snakker og vi får en mer sosial kultur, forteller HR-sjef Anne Therese Bogen.

Et metallskap skiller HR-sjefens skrivebord fra Sverre Tyrhaugs plass innenfor ved vinduet. I likhet med alle de ansatte, sitter ledelsen og partnere i landskap. Ikke alle trodde et enkelt skap skulle være nok til alle bøker og dokumenter, men etter halvannet år hjemme har mange oppdaget at papirutskriftene kanskje ikke var så viktige likevel.

– Alle vet at det blir misnøye når man tar bort kontorene. Hvordan har folk tatt det?

– Vi har opplevd stor entusiasme. Det er klart at det er ikke alle som ønsker en slik løsning, men så langt tror jeg mange er blitt overrasket over hvor bra det faktisk er her. Og trenger man å være i fred, har vi rikelig med stillerom der man bare kan plugge laptopen rett inn og være sømløst der man slapp, sier Tyrhaug.

Thommessen 7.jpg
HR-sjef Anne Therese Bogen.

At det er stille i lokalene, har også sammenheng med at det fortsatt er omfattende bruk av hjemmekontor i Thommessen. Ingen er pålagt å sitte hjemme, men man kan velge å jobbe hjemmefra to dager i uken om man vil. Det er det mange som vil.

– Vi har endret «default». Her sitter alle åpent, og så går man inn på stillerom, møterom, opp i kaffebaren eller sitter hjemme avhengig av oppgaven. Vi har ikke gjort dette for å spare penger, vi har gjort det fordi vi tror det blir viktig fremover med økt teamfokus, mer samhandling, at vi ser hverandre mer, raske avklaringer, at alle er oppdatert på hva som skjer. Det er rett og slett for å utvikle firmaet og våre ansatte, og skape den beste arbeidsplassen og det beste firma for våre klienter, sier Tyrhaug.

Thommessen Tyrhaug.jpg
Med et mulig unntak for koppen, så oser det ikke toppsjef i milliardbedrift av kontoret til Tyrhaug.

Han mener bruken av hjemmekontor og digitale møter har økt integrasjonen mellom de fire kontorene i Oslo, Bergen, Stavanger og London. Det er en av grunnene til at Thommessen nå har innført ordningen med inntil to dager i uken på hjemmekontor.

– Vi har erfart at vi nå jobber langt tettere sammen på tvers av våre kontorer – og at vi kan fikse god involvering selv om man jobber hjemmefra. Vi har hatt ønske om å ta med oss den erfaringen videre, og samtidig skape et kontor som er så attraktivt at alle ønsker å være der mest mulig.

Tyrhaug selv har utsikt mot Aker Brygge fra plassen sin, der han sitter på en ellers unnselig kontorkrakk i hjørnet av administrasjonsområdet.

– En ting jeg har oppdaget, er at det faktisk ofte er lettere å få konsentrert seg nå enn før. Da jeg hadde kontor var det en kontinuerlig strøm av folk som bare skulle ha to minutter. Om jeg nå setter meg på et stillerom og lukker døren, så forstår folk at jeg er der av en grunn, og sender heller en beskjed per Teams, forteller Tyrhaug.