Forrige uke startet meklingen mellom Advokatforeningen og Justisdepartementet. I utgangspunktet gikk fristen ut før helgen, men partene ble enige om utsette det siste møtet med en uke.

Dermed har Høyesterett fått tid til å ta tak i de sakene som har hopet seg opp siden aksjonen startet i november. Kjernen i aksjonen har vært at advokatene har nektet å bli med på beramming av sakene. Dette ble avsluttet samtidig som meklingen tok til. I alt lå det på det tidspunktet 19 uberammede saker i skuffen.

– 17 av disse 19 straffesakene er berammet, og det jobbes nå for å få plassert de siste to. Vi regner med å få berammet de to siste innen kort tid, forteller informasjonssjef i Høyesterett Ida Dahl Nilssen.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

Korona-forskriften først i oktober

Hun forteller at de har prioritert å få de eldste sakene opp først.

– Det har vært jobbet hardt for å plassert straffesakene, vi har jo også sivile saker som inngår i det totale puslespillet vårt. På grunn av advokataksjonen blir mange av straffesakene behandlet langt senere enn de normalt ville blitt. Vi har nå berammet straffesaker til og med uke 41. Den uken er de to sakene om lokale korona-forskrifter i Bergen og Oslo satt opp, opplyser Nilssen.

Advokatforeningen har vært klare på aksjonen vil starte opp igjen dersom meklingen ikke fører fram. Men da vil det altså etter alt å dømme bli med helt blanke ark, forutsatt at Høyesterett får berammet de to siste sakene innen den tid. Aksjonen vil nemlig ikke berøre saker som allerede er berammet, kun nye henvisninger, forteller Jon Wessel-Aas.

– Fra aksjonens begynnelse før jul, har den kun gjeldt overfor saker som ble henvist til behandling etter at aksjonen startet. Nå vi nå avsluttet, eller suspenderte, aksjonen idet meklingen startet, betød det at advokatene fra det tidspunktet ville akseptere beramminger mens meklingen pågikk. De sakene som blir berammet i den perioden, vil gå som normalt. Det vil si at dersom meklingen ikke fører frem til et akseptabelt resultat, og aksjonen gjenopptas, vil aksjonen kun gjelde nye henviste saker fra det tidspunktet – slik det var da aksjonen startet opprinnelig.

Særmøte på onsdag

De to meklerne i saken er Tor-Aksel Busch og Mats W. Ruland. Årsaken til at fristen ble utsatt en uke, var at de to ønsket et eget møte med statsråden før prosessen gikk videre.

– Det som skjer i meklingen fremover, er at Ruland og Busch – etter eget ønske og med partenes aksept – har avtalt et eget møte med statsråd Mehl, før meklingen fortsetter. Det møtet finner sted 18. mai. Andre og siste dag av meklingen blir fredag 20. mai. Da blir det nok både fellesmøter og særmøter, slik vi hadde på meklingens første dag, sist mandag. Vi håper jo at vi kommer til en akseptabel løsning i løpet av 20. mai, men om det ikke skjer, vil aksjonen gjenopptas, sier Wessel-Aas, som leder Advokatforeningen.

Opprinnelig, før aksjonen startet, var det tre krav foreningen stilte. Dette var

  • forhandlingsrett om rettshjelpsatsen
  • høyere rettshjelpsats, og
  • reversering av kuttet som ble gjort i reisesalæret

Departementet har vært totalt avvisende på de første av disse punktene, mens løsningen på punkt to og tre er blitt mer et definisjonsspørsmål.

– På svært kort tid har regjeringen sammen med SV styrket rettshjelpfeltet med totalt 157 millioner kroner. Regjeringen har også lagt frem forslag til ny avtale om årlige konsultasjoner mellom Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet, uttalte justisminister Emilie Mehl (Sp) i et brev i februar, der hun ba om en slutt på aksjonen.