– Blant annet har NAV-saken vist at det er nødvendig med økt innsikt på EU- og EØS-rett, sier professor Christian Franklin UiB i en pressemelding.

Franklin skal lede det som skal kalles The Centre on the Europeanization of Norwegian Law (CENTENOL). Forskningsrådet opplyste torsdag at det vil støtte senteret med 21 millioner kroner over en fireårsperiode, med oppstart 1. juni 2023.

Annonse

Er du jurist og har lyst til å delta i Finanstilsynets tilsynsarbeid på revisjons- og regnskapsførerområdet?

Norge får dermed sitt andre forskningssenter for europarett. I Oslo har Senter for europarett eksistert siden 1989. Også Universitetet i Oslo er tildelt midler til å opprette et nasjonalt EØS-senter etter tilsvarende modell som i Bergen, opplyser professor Eirik Holmøyvik, som sitter i porteføljestyret til Norsk Forskningsråd.

Ifølge Universitetet i Bergen er dette den største utlysningen som spesifikt er rettet mot rettsvitenskapelig forskning noen sinne. Formålet er at norske rettsanvendere skal settes bedre i stand til å forstå EU- og EØS-rettens følger for norsk lov og offentlig saksbehandling.

Mer spesifikt vil forskerne ved senteret se nærmere på hvordan trygde-, utlendings- og arbeidsretten påvirkes av europeisk rett, skriver juridisk fakultet i Bergen.

Dekan Karl Harald Søvig fremhever at EU- og EØS-rett er relevant for alle rettsfelt, både i privat og offentlig sektor.

– Det er behov for kunnskap både de enkelte rettsreglene, og de mer overordnete sidene. For eksempel har EU- og EØS-retten ført til at forskrifter har fått en annen rolle i rettssystemet, sier Karl Harald Søvig i en pressemelding.