I fjor lagde Bergens Tidende en podkastserie om skjellsettende rettsavgjørelser. Frem til da hadde nok få hørt navnet Inga-Lise Nydokk, men hun var altså husmoren som vant frem i Høyesterett med sitt krav om at innsats i hjemmet skulle gi henne rettigheter i skilsmisseoppgjøret hun var involvert i.

Bergens Tidende hentet ut den snart 50 år gamle dommen, og gravde opp historien bak avgjørelsen, som har vært obligatorisk lesning for førsteårsstudenter i snart to generasjoner. Den viste at Inga-Lise Nydokk var en kvinne med funksjonsnedsettelse fra en ulykke i barndommen, og at hun med tre sønner i 1967 søkte skilsmisse fra et voldelig ekteskap.

Annonse

Er du vår nye jurist?

Feministisk ikon

Takket være dommen Høyesterett avsa i 1975, fikk hun beholde huset. Nydokk døde i 2006, men i kjølvannet av all oppmerksomheten historien har fått gjennnom BTs podkast, har nå byrådet i Bergen besluttet å hedre likestillingspionéren, kunne BT fortelle sist uke.

I sakspapirene skriver byrådet:

«Inga-Lisa Dokk kan beskrives som et feministisk ikon for hennes pågangsmot gjennom et maraton av rettsaker, før hun til slutt var skilt i 1971, og vant frem med husnøklene i hånden. Inga-Lisa Nydokk døde ukjent, uten at hun fikk den æren hun fortjente, og over 50 år senere har hun fortsatt ikke mottatt sin rettmessige heder.

På bakgrunn av fagetatens anbefaling, og de positive tilbakemeldingene fra de etterlatte, anbefaler byråden Byråden at området utenfor Pasta Sentral Oasen i Fyllingsdalen tildeles navnet Inga-Lisa Nydokks plass.»

Skapte rettshistorie

Byråd for klima, miljø og byutvikling Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) er selv jurist, og roser BTs arbeid med å løfte rettshistorien frem i offentligheten.

– Inga-Lisa Nydokk skapte rettshistorie, og kjempet en viktig kamp for kvinners likestilling. Det gledelig at vi nå får hedret Inga-Lisa for den kvinnekampen hun kjempet gjennom rettssystemet på 70-tallet, med en sentral plass på et sted om betydde mye for henne. Som jurist er jeg godt kjent med husmordommen, men jeg ble først oppmerksom på Inga-Lisa Nydokk gjennom podkastserien som BT og Eirin Eikefjord lagde. Det er fint at BT gikk bak dommen, og fikk løftet frem kvinnen som har kjempet denne saken frem i rettssystemet, sier Fjeldstad til Rett24.

Eirin Eikefjord, også hun jurist, er politisk redaktør i BT, og hjernen bak podkastserien. Hun forteller at episoden om husmordommen var den episoden med flest lyttere.

Annonse

Jurist til JUS – bli vår nye kollega!

Stolt sønn

«Inga-Lisa Nydokk sikret likestilling for tusenvis av norske kvinner, men har aldri fått den æren hun fortjente», skrev hun , da podkasten «Husmorens hemmelighet» ble laget.

– Jeg er så stolt av den kampen min mor kjempet og vant for alle kvinner. Den har stor betydning for kvinnekampen og likestillingen. Og jeg er veldig glad for at dette er kommet frem i lyset, og for at hun nå blir hedret med denne flotte plassen i Fyllingsdalen, sier Sture Hasselquist (63), som er en av Inga-Lisa Nydokks tre sønner.

Og for ordens skyld – Rt-1975-220 finner du her.