Hva som er terskelen for seksuell trakassering, i lovens forstand, er lite belyst i rettspraksis. På vegne av klient har nå LO anket inn en dom som falt i Hålogaland lagmannsrett før jul. Saken handler om en ung kvinne som opplevde uønskede tilnærmelser på en mannsdominert arbeidsplass.

Fredag besluttet Høyesteretts ankeutvalg å slippe saken inn til behandling i avdeling.

Kvinnen hadde ved ett tilfelle sittet på kne på gulvet og jobbet på en kran, da mannen kom bakfra og la hendene sine på ryggen hennes, på bar hud under genseren. Lagmannsretten la ikke til grunn mannens forklaring om at meningen var å fortelle henne at hun ikke brukte tilstrekkelig vernetøy.

Tina Storsletten Nordstrøm.jpg
Tina Storsletten Nordstrøm

Ved et annet tilfelle, i det kvinnen var i ferd med å forlate pauserommet, strakk samme mann ut en hånd og lot som om han ville ta henne i skrittet.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Ikke alvorlig nok 

Hålogaland kom til at handlingen var av klar seksuell karakter, og objektivt sett plagsom, men ikke alvorlig nok:

«Dette skyldes dels at den første handlingen neppe kan karakteriseres som seksuell oppmerksomhet, og dels at (mannen) ikke ble gjort oppmerksom på at (kvinnen) opplevde handlingene som trakasserende før etter hendelsen ved pauserommet. Etter dette har han ikke utøvet uønsket seksuell oppmerksomhet overfor henne, og handlingene kan dermed samlet sett ikke anses som seksuell trakassering i lovens forstand.»

LO-advokat Tina Storsletten Nordstrøm mener det vil ha stor praktisk betydning å få avklart de nedre grensene for begrepet seksuell trakassering. 

– En dom fra Høyesterett vil ha stor prinsipiell interesse, og være retningsgivende for det nye lavterskeltilbudet som er lansert fra nyttår, hvor Diskrimineringsnemnda har fått kompetanse til å avgjøre saker om seksuell trakassering, sa Nordstrøm til Rett24 da saken ble anket.