Utnevnelse av internasjonale dommere følger ikke samme prosedyre som vanlige dommerutnevnelser. Ikke er prosedyrene detaljregulert i noen lovtekst heller. Så når prosessen med å finne ny dommer i Luxembourg nå skal i gang, har Utenriksdepartementet laget forslag til fremgangsmåte, og sendt den på høring.
Høringsfristen er satt til torsdag 31. mars.
Av høringsnotatet fremgår at UD tenker oppnevne en innstillingskomité på fem medlemmer. Komiteen skal ledes av lederen for Innstillingsrådet for dommere, det vil si Arnfinn Agnalt. Tre av medlemmene skal oppnevnes etter forslag fra Høyesterett, Regjeringsadvokaten og Advokatforeningen. Disse oppfordres til å foreslå en kvinne og en mann hver.
Det siste medlemmet foreslås oppnevnt av UD selv.
Aldersgrense-rabalder
I EFTA-domstolen er dommerperioden på seks år, med mulighet for én fornyelse. Da Per Christiansen skulle oppnevnes for sin andre periode, oppstod det en voldsom diskusjon rundt 70-årsgrensen for dommere. I Norge er det som kjent slik at dommere må gå av ved 70. Også i EMD må dommerne gå av ved 70, selv om dommerperioden ikke skulle være utløpt. EMD-dommere kan kun sitte én periode, men den er til gjengjeld 9 år lang.
Da Christiansen skulle starte på sin andre periode, var han 66 år gammel. I EFTA-domstolen finnes det imidlertid ingen slik 70-årsgrense som i Strasbourg og i Norge. Likevel ble Christiansen kun utnevnt frem til nyttår 2020, like etter hans 70-årsdag. Dette førte til krasse anklager om at Norges egentlige motivasjon var å redusere Christiansens virketid, for å påvirke domstolen.
Enden på visa ble at beslutningen ble omgjort. Christiansen ble oppnevnt for en ny full seksårsperiode. Og nå er altså denne ved veis ende.
Men hvordan skal det så gjøres denne gangen? Det har ikke UD bestemt seg for. I høringsnotatet skriver departementet at det ikke foreslås noen absolutt aldersgrense, men at det legges opp til at det «vil vurderes å presisere i utlysningen at kandidatene må være under 70 år gjennom hele sin periode som dommer».
Høyesterett vil ikke ha grense
Justitiarius Toril M. Øie leverte sin høringsuttalelse på onsdag. Der anbefaler hun departementet å droppe en slik 70-årsgrense. Dersom det skal innføres en slik grense i EFTA-domstolen, bør det heller gjøres i konvensjonsteksten, mener justitiarius. Øie skriver:
«Dersom det i den nasjonale prosedyren for nominasjon stilles krav om at den norske dommeren må være under 70 år gjennom hele perioden, vil kandidater som er eldre enn 64 år ikke kunne tas i betraktning. Som påpekt av departementet, vil dette svekke rekrutteringsgrunnlaget. Dessuten vil kravet innebære at en dommer som er 58 år eller eldre når vedkommende velges, vil være utelukket fra å bli valgt for en ny seksårsperiode. Dette vil svekke den norske dommerens mulighet til å bli valgt til president i domstolen.»
Ifølge VG var det fire søkere forrige gang denne stillingen var utlyst. Foruten Christiansen, søkte også professor Finn Arnesen, professor Mads Andenæs og Simonsen Vogt Wiig-partner Karin Fløistad.
Til syvende og sist er det en domstolskomité med Norge, Island og Liechtenstein som skal utnevne ny dommer, men det er UD som nominerer den som skal være Norges kandidat.
I den foreslåtte prosedyren, som følger malen fra EMD-oppnevninger, skal UD ta beslutningen etter å ha vurdert innstillingen fra innstillingskomiteen, og forelagt denne samt egen vurdering for SMK og berørte departementer.