Styret i Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) velges for fire år av gangen, og torsdag 20. juni skal Stortinget stemme over hvem som skal sitte i styret for den neste perioden. Nåværende styreleder Åsne Julsrud tok over vervet midtveis i perioden, da den forrige styrelederen, Cecilie Østensen Berglund, ble utnevnt til Høyesterett. Julsrud ønsker imidlertid ikke å fortsette i vervet.

– Jeg valgte ikke å stille meg til disposisjon for en periode til, fordi det ble for krevende ved siden av fulltids stilling som dommer – med tillegg av andre verv som jeg gjerne vil følge opp videre. Men det har vært lærerike år, sier Julsrud. Hun er til daglig dommer ved Oslo tingrett.

Annonse

Vil du jobbe som advokat i Sørlandets største advokatfirma?

– Meningsfullt oppdrag

Marit Berger Røsland har bakgrunn som advokat i Wiersholm, og hadde flere statssekretærposter i regjeringen, før hun høsten 2017 ble utnevnt til Europaminister. Statsrådsperioden ble imidlertid kort, ettersom regjeringen bare tre måneder senere ble endret gjennom Venstres inntreden i koalisjonen.

Kort tid senere ble hun ansatt som vice president legal i Equinor.

– Nå er jeg foreløpig ikke valgt, men det vil være et spennende og meningsfullt oppdrag. Når vi opplever at menneskerettighetene er under press i mange land er det ekstra viktig å sikre sterke og uavhengige nasjonale institusjoner, også i Norge, sier Berger Røsland.

Ny nestleder

Som ny nestleder har presidentskapet innstilt lagdommer i Hålogaland lagmannsrett Nils Asbjørn Engstad. Engstad leder også Utmarksdomstolen for Finnmark, og har tidligere vært statssekretær i Justisdepartementet. Han er også Norges representant i Europarådets konsultative råd av dommere (CCJE).

I fjor ble han tildelt Juristforbundets rettsikkerhetspris for 2018. Dagens nestleder, tidligere utenriksminister Knut Vollebæk, går ut av styret.

De tre øvrige medlemmene i styret, Gro Dikkanen, Jan E. Helgesen og Anne-Sofie Syvertsen, er innstilt for en ny periode.

NIMs oppgave er å overvåke og rapportere om menneskerettighetenes stilling i Norge, gi råd til offentlige myndigheter og private aktører, og legge til rette for samarbeid mellom ulike aktører som arbeider med menneskerettigheter.

Les hele innstillingen her