Norge ble i desember 2019 felt for krenkelse av EMK artikkel 8, i en sak der et barn var blitt adoptert av fosterforeldrene, i strid mot den somaliske morens vilje. Det var imidlertid ikke bare retten til familieliv artikkel 8 som var tema i klagen fra moren. Hun klaget også over at hennes religionsfrihet etter artikkel 9 var blitt krenket, ettersom de muslimske barna var plassert i et kristent fosterhjem.
Dette religionsspørsmålet unngikk EMD å besvare da saken saken ble behandlet i kammer. I stedet ble hensynet til religion bakt inn i en helhetsvurdering knyttet til retten til familieliv i artikkel 8.
Klageren brakte dette spørsmålet inn for EMDs storkammer, som i fjor vår besluttet å slippe saken inn til behandling. Dermed er saken blitt gjenstand for full behandling en gang til, men denne gangen med 17 dommere, i stedet for de vanlige 7.
Samværsgraden
I dommen som ble kunngjort fredag, konkluderer storkammeret , på samme måte som kammeret gjorde i forrige runde, enstemmig med at morens rett til familieliv etter artikkel 8 ble krenket gjennom tvangsadopsjonen. EMD konstaterer imidlertid ikke noen selvstendig krenkelse av religionsfriheten etter artikkel 9. Dette fordi EMD velger å bake retten til religionsutøvelse inn som en del av drøftelsen under retten til familieliv i artikkel 8.
Domstolen legger til grunn at forsøk ble gjort på å finne en muslimsk fosterfamilie, om enn uten hell. Domstolen mener imidlertid at det lave antallet samvær, som til slutt ledet frem til adopsjon, «failed to take due account of the applicant’s interest in allowing X to retain at least some ties to his cultural and religious origins.»
Dette er den andre norske barnevernsaken som blir løftet til storkammerbehandling i Strasbourg, etter at domstolen i 2019 felte Norge i en sak om tvangsadopsjon.
Professor ved UiB Karl Harald Søvig mener det er særlig interessant at domstolen avviser å følge opp klagerens anførsel om at EMD skulle pålegge Norge å gjenåpne adopsjonssaken.
– Dette er et spørsmål som har ligget litt i bakgrunnen, og som domstolen nå er ganske tydelig på, sier Søvig.
EMD skriver at barnet nå lever med fosterfamilien, og at også disse har en rett til familieliv som er beskyttet av EMK artikkel 8. Et pålegg om gjenåpning av adopsjonen vil derfor reise nye rettslige spørsmål, som ikke er behandlet i den foreliggende saken.
Dommen finner du her