Olav Thon kjøpte bygningen med restauranten «Stortorvets Gjæstgiveri» i 1978.Bygningen i Oslo er fra tidlig 1700-tall, og har hatt servering under navnet Stortorvets Gjæstgiveri siden 1800-tallet. I 1927 ble bygget fredet, og i 1980 gjenåpnet Olav Thon restauranten, etter omfattende oppussing.

Langt ferskere i gjestgivermarkedet er Stortorvet Gjestgiveri på Hamar, som åpnet i 2015. Da Thon oppdaget nykommeren, anførte han både krenkelse av varmerkebeskyttelsen og av markedsføringsloven. Tingretten ga medhold, men lagmannsretten mente under dissens at Thon ikke kan hevde enerett på «Stortorvets Gjæstgiveri», fordi det er for generisk.

I sommer henviste ankeutvalget saken til full behandling, og nå har Høyesterett enstemmig forkastet anken fra Olav Thon.

sgny.PNG

– Vår klient har vunnet gjennom etter en lang prosess og kan beholde navnet på sin restaurant på Hamar, og er selvfølgelig veldig glad for dommen. Dette er et riktig resultat, som etter vår oppfatning er helt i tråd med tidligere praksis og uttalelser fra Høyesterett, blant annet knyttet til forholdet mellom generalklausulen i markedsføringsloven § 25 og varemerkeloven, sier Vebjørn Krag Iversen, som representerte Hamar-aktøren.

Høyesterett mener, i likhet med lagmannsretten, at Stortorvet Gjæstgiveri verken har et distinkt nok uttrykk, eller er så innarbeidet på landsbasis, at Hamar-restauranten varemerkeloven eller markedsføringsloven.

Hele dommen finner du her.