Tolga-saken har opprinnelse i en avsløring VG gjorde i 2018. Kjernen i saken er at kommunen i flere år hadde registrert tre brødre som psykisk utviklingshemmede, uten at de selv var klar over det. Diagnosene ga mer overføringer til Tolga kommune, samtidig som brødrene kunne settes under personlig og økonomisk vergemål.

To av brødrene reiste i 2020 søksmål mot staten, og krevde erstatning for ikke-økonomisk tap med grunnlag EMK artikkel 13. Etter brødrenes syn har kommunen og fylkesmannen handlet i strid med forbudet mot nedverdigende behandling og retten til respekt for privatliv.

Staten erkjente i retten krenkelse av artikkel 8, men ikke av artikkel 3.

Får oppreisning

Nå konstaterer Oslo tingrett at vedtakene krenket både retten til privatliv etter EMK artikkel 8, og – under tvil – forbudet mot nedverdigende behandling etter EMK artikkel 3. For dette tilkjennes brødrene 100.000 kroner hver i oppreisning, med hjemmel i EMK artikkel 13.

«Det er på det rene – og ubestridt – at verken A eller B er psykisk utviklingshemmede, og at begge var samtykkekompetente i 2017 da de mot sin vilje ble satt under vergemål av fylkesmannen i Hedmark», skriver tingrettsdommer Merete Svartveit.

Staten anførte at de urettmessige vedtakene allerede er reparert, og at det derfor ikke var grunnlag for å kreve økonomisk kompensasjon i tillegg. Tingretten refererer fra statens anførsel:

«I vurderingen av nødvendigheten av å utbetale økonomisk erstatning må det også tas hensyn til at det har skjedd en reparasjon ved personlig unnskyldning fra statens øverste ledere – herunder daværende statsminister, og at staten erkjenner krenkelse av EMK artikkel 8.»

Ingen personlig beklagelse

Tingretten legger imidlertid vekt på at beklagelsene kun er fremsatt offentlig, gjennom media, og ikke personlig til de to brødrene, på telefon eller lignende. «Retten etterspurte hva staten har foretatt seg for å sikre at beklagelsene kom frem. Det står ubesvart», skriver tingretten, og videre: 

«Ut over det, synes det som fint lite har vært gjort fra statens side. Etter rettens vurdering gjenstår det klart noe å reparere i forhold til de to personene som har vær utsatt for krenkelser av deres menneskerettigheter. De reparasjonshandlinger som har vært gjort, oppfyller etter rettens vurdering ikke EMK artikkel 13s krav til effektivt botemiddel.

Retten vurderer således at opphevelsen av vergemålene, konstateringen av menneskerettighetsbrudd, de offentlige beklagelsene og granskningen mv. var nødvendige, men ikke tilstrekkelige til at retten kan anse konvensjonsbruddene reparert.»

– Håper staten kan slå seg til ro

– Det er en grundig dom som meget klart slår fast at brødrene over tid er

Nicola V. Skjerdal, Fend.

blitt utsatt for alvorlig urett og belastning fra statens side. Dommen er en viktig oppreisning for brødrene, og jeg håper at staten kan slå seg til ro med dette, sier Nicolai Vogt Skjerdal fra Fend, som har representert brødrene. Brødrene tilkjennes fulle sakskostnader på drøyt 620.000 kroner.

Advokat Ragnar Nordeide hos Regjeringsadvokaten har ført saken for Justis- og beredskapsdepartementet.

– Som kjent har staten erkjent at brødrenes rett til privatliv ble brutt både ved opprettelsen og opprettholdelsen av vergemålene. Når tingretten under tvil og etter en konkret vurdering kommer til at de også ble utsatt for nedverdigende behandling, må vi se nærmere på om det er grunnlag for en anke, sier Nordeide.