Den nye arbeids- og sosialministeren har sendt sitt første lovforslag på høring. Der fremkommer det at den nye regjeringen vil reversere en lovendring som den forrige regjeringen gjorde i 2015.

Striden står om en bestemmelse i arbeidsmiljøloven, som tidligere lød:

«Fagforening som har medlemmer i en virksomhet som har leid inn arbeidstaker fra bemanningsforetak, jf. § 14-12, kan reise søksmål i eget navn om lovligheten av slik innleie.»

Grunnen til at bestemmelsen ble fjernet, var motstand fra arbeidsgiverorganisasjonene. Advokatforeningen mente dessuten at ordningen var i konflikt med «grunnleggende sivilprosessuelle prinsipper om kontradiksjon, disposisjons- og forhandlingsprinsippet og alminnelige regler om søksmålsinteresse». Foreningen skrev:

«Bestemmelsen utfordrer også etter Advokatforeningens syn kravene til rettferdig rettergang som følger av EMK art. 6 og tvisteloven § 1-1, herunder retten til å bli hørt og føre bevis og motbevis i egen sak. For den enkelte innleide kan også et kollektiv søksmål oppleves som brudd på den negative organisasjonsfriheten, jf. EMK art. 11. og at vanlige prosessuelle virkemidler var tilstrekkelig for å ivareta fagforeningenes interesser.»

Adgangen til å opptre som partshjelp ble fremhevet.

Annonse

Har du prosedyreerfaring, og trives med å arbeide med rettsprosesser innenfor erstatnings- og forsikringsrett?

Fram og tilbake

Arbeidstakerorganisasjonene, unntatt Akademikerne, var helt uenige, og lovendringen ble vedtatt mot den daværende opposisjonens stemmer. Nå har som kjent makten flyttet seg, og dermed kommer bestemmelsen etter alt å dømme tilbake.

I et høringsnotat fra arbeids- og sosialdepartementet heter det at «formålet med å gjeninnføre bestemmelsen er å bidra til at regelverket etterleves og å redusere de samfunnsmessig uheldige konsekvensene av ulovlig innleie». Departementet antar endringen vil kunne innebære flere krav mot virksomheter når det gjelder ulovlig innleie, og økte prosesskostnader. «For domstolene kan det komme noe flere saker, men neppe i et slikt omfang at det påvirker deres ressurssituasjon vesentlig», skriver departementet.

Det hører med til historien at denne kollektive søksmålsretten ble innført helt på tampen av Stoltenberg-regjeringens periode, før den ble fjernet av den borgerlige regjeringen. Og nå etter alt å dømme gjeninnført av regjeringen Støre.

– Dette er et viktig grep for å gi mer makt til arbeidstakersammenslutningene, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) i en pressemelding.

– Regjeringen har vært tydelig på at vi vil gjeninnføre søksmålsretten. Det skal straffe seg å bryte innleiereglene, og dette blir det første grepet for å luke bort de useriøse aktørene, seier statsråden, uttaler Tajik

Høringsnotatet finner du her.