Boken «Ærede rett! Kræsjkurs i sakførsel» er siden den utkom i 2019 blitt en av Universitetsforlagets mest populære juridiske håndbøker, ifølge dem selv. Sist uke lanserte de tre forfatterne en oppdatert versjon. Det skjedde på et frokostmøte hos Wikborg Rein, der også tingrettsdommer Rikke Lassen deltok med innspill fra dommerbordet.

Forfatterne bak boken er prosedyrespesialistene Ola Ø. Nisja og Kaare Andreas Shetelig fra Wikborg Rein og Christian Reusch fra Simonsen Vogt Wiig. I anledning lanseringen har de satt opp sine ni beste tips til hvordan prosessfullmektiger bør gripe an en sivil hovedforhandling.

– Har nok syndet mot alle

– Hvilket av disse tipsene synder du selv mest mot?

– Det vi sier her er jo resultat av erfaring, og jeg mener ingen noen sinne blir utlærte innen dette faget. Den vanligste feilen også blant de erfarne er sikkert at vi kan bli fristet til å ha litt vel mange argumentasjonslinjer, sier Nisja, og føyer til at det også ligger en sikring i å ha flere bein å stå.

– Jeg har nok syndet mot alle disse i større eller mindre grad, sier Reusch.

– Særlig det med å «la de ytre forter falle» er vanskelig – det krever jo en viss selvtillit og gjerne erfaring å våge det. Og noen ganger krever det også en viss overtalelse av klienten.

Tipsene

Anbefalingene fra Nisja (1-3), Reusch (4-6) og Shetelig (7-9) lyder:

1. Bruk langt mer tid på faktum enn på juss: De aller fleste sivile saker vinnes på faktum, ikke på jus. Så selv om jusen naturligvis er viktig å ha på plass, er det som regel mer å tjene på arbeide med faktum enn mer eller mindre perifere rettskilder.

2. Sørg for at ingen kan faktum bedre enn deg, og ha stålkontroll på det faktiske utdraget: Du bør være den som kan faktum best. Det gir deg trygghet, det gjør det bedre i avhør av vitner og det gir det klart beste grunnlaget for å håndtere nye ting som kommer opp.

3. Les gjennom utdraget på nytt etter at du er ferdig med å forberede innledningsforedraget: Man oppdager alltid nye ting ved dokumentene når man tar en slik gjennomgang.

4. Trenger du virkelig alle disse vitnene? Ofte er svaret nei. Reglene om hvilken vekt ulike bevis har, leder til at vitner som mest skal fortelle hvor kjekk og grei parten din er, har lite for seg.

5. Sett av nok tid: Både til forberedelse av vitneforklaringer og under hovedforhandlingen.

6. Før du melder et vitne i saken: Vurder ikke bare om vitneforklaringen vil bidra til å styrke din sak. Vurder også om det er risiko for at krysseksaminasjon av vitnet, som du ikke har kontroll på, kan skade saken. Og i retten må du ikke gjennomføre krysseksaminasjon av motpartens vitner. Det kan være det bare bidrar til å styrke motpartens sak.

7. Fokuser på sakens kjernepunkter: En høyesterettsdommer skal en gang ha sagt: «En god prosedyreadvokat kommer raskt til poenget og blir der.» Dette er nok en generell regel alle prosedyreadvokater bør tenke på. En sak har gjerne ett punkt, eller noen få punkter, som avgjør saken. Da blir det viktig å bruke hovedfokuset på dette. Hvilke bevis støtter opp under at faktum er slik din klient påstår? Og hvilke kilder underbygger din klients anførsel?

8. Jobb i dybden – ikke i bredden: Altfor ofte bruker en advokat for mye tid på det som kan betraktes som bakgrunnsstoff, og denne tidsbruken går til fortrengsel for det som er viktig i saken. Om du for eksempel i et innledningsforedrag bruker mye tid på sakens bakgrunn og forhistorie, risikerer du å stjele verdifull tid fra det punktet hvor du skal presentere sentrale dokumentbevis. Du risikerer også at dommeren «har mistet fokus» når du kommer til det som skal avgjøre saken.

rikke lassen.jpg
Tingrettsdommer Rikke Lassen bidro med egne erfaringer.

9. La de ytre forter falle: Det typiske er at du har flere anførsler som bringer din klient frem til det resultat det er nedlagt påstand om, men hvor noen er bedre enn andre. Om du har et godt og et dårlig argument, bør du vurdere om du skal droppe det dårlige. Du risikerer rett og slett at dårlige anførsler smitter over på gode anførsler.

Fra dommeren

Fra andre siden av bordet hadde tingrettsdommer Rikke Lassen ytterligere fem råd til deg som skal i retten:

  1. Det er lov å være ny.
  2. Det er ikke lov å være uforberedt.
  3. Det er aldri feil å være hyggelig.
  4. Kollegial opptreden er en investering som gir god avkastning.
  5. Ta de profesjonelle rollene på alvor, se den store prinsipielle verdien.