Før påske gikk høringsfristen ut på etikkinformasjonsutvalgets lovforslag om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder. Det foreslås blant annet at:

  • Alle virksomheter pålegges en kunnskap- og informasjonsplikt, slik at forbrukere, organisasjoner og andre kan spørre en virksomhet om menneskerettighets- og arbeidsforhold i leverandørkjeden.
  • Større virksomheter pålegges å offentliggjøre aktsomhetsvurderinger. En aktsomhetsvurdering innebærer at virksomheten kartlegger egen leverandørkjede for mulig negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeid og redegjør for hvordan dette håndteres.
  • Virksomheter som omsetter forbrukervarer pålegges å offentliggjøre informasjon om varens fabrikk, eller anlegget der størstedelen av sluttproduktet er satt sammen.
  • Overtredelser skal kunne straffes med dagbøter

Høringsinstansene er gjennomgående positive til loven, men NHO peker på at reglene vil kunne få store konsekvenser for små virksomheter. NHO skriver:

Annonse

Er du jurist og har lyst til å delta i Finanstilsynets tilsynsarbeid på revisjons- og regnskapsførerområdet?

«Et krav om å offentliggjøre fabrikknavn/adresse, gjør at selv den minste butikk må sørge for å hente inn opplysninger gjennom hele leverandørkjeden om produksjonssted for hvert eneste produkt man selger. Frisørsalongen må vite hvor sjampo og sjampoflasker er produsert. Matbutikken må ha samme informasjon om kjøtt, fisk og grønnsaker.»

Også Regelrådet peker på dette, og mener lovforslaget inneholder plikter som er «omfattende og til dels svært byrdefulle for næringslivet»:

«Vi oppfatter det slik at det er bred enighet i næringslivet om at det er behov for gode normer og retningslinjer på dette området. Det er likevel etter Regelrådets vurdering viktig at nyttevirkningene av lovforslaget avveies mot hva som er praktisk er mulig å gjennomføre for de mange tusen små bedriftene som vil bli omfattet slik virkeområdet nå er foreslått. På bakgrunn av merknadene over, er det Regelrådets vurdering at målene ikke kan oppnås til en relativt sett lav kostnad for næringslivet i denne saken. Det er derfor viktig at det utredes mindre byrdefulle alternativer.»

Regelrådets konklusjon er etter dette at lovforslaget ikke er tilstrekkelig utredet.

Statkraft har inngitt høringsuttalelse etter samråd med andre norske gigantselskaper, som Norsk Hydro, Telenor, Kongsberg, Equinor og Yara. Konklusjonen herfra er at selskapene er generelt positive til loven, men at det må gjøres avklaringer som sikrer selskapers rett til å holde tilbake sensitiv informasjon.

Alle høringsuttalelsene finner du her.