Justisdepartementet mener det er feil at det stilles vandelskrav for å få bevilling til å være advokat, men ikke til å eie eller lede advokatfirmaene, skriver VG.

– Det er viktig for meg at vi har en advokatbransje som folk har tillit til. Departementet foreslår derfor et vandelskrav for eiere og personer i ledelsen i advokatfirmaer som ikke er advokater, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Lovforslaget er en del av arbeidet med en ny advokatlov som skal legges fram neste vår.

Annonse

Vi søker nye advokater / advokatfullmektiger

Stiller to krav

Av høringsnotatet fremkommer at departementet vil stille to krav til «eiere, styremedlemmer, daglig leder og andre som faktisk deltar i ledelsen» i advokatforetak:

  • Vedkommende må ha hederlig vandel
  • Vedkommende må ikke anses uskikket

Kravet om vandel innebærer at det må fremlegges politiattest. Det understrekes at ikke enhver straffesak skal være nok til å anse vandelen som uhederlig, men at det skal gjøres en konkret vurdering ut fra handlingens art og alvorlighetsgrad.

Kravet om at man forøvrig ikke skal anses «uskikket» innebærer at andre omstendigheter enn straffbare forhold kan tilsi at vedkommende ikke bør være eier eller ha en ledende stilling eller verv i foretaket. Departementet skriver at personer som er fratatt advokatbevilling eller har mistet tillatelse til å drive virksomhet under tilsyn av Finanstilsynet som hovedregel bør anses uskikket.

En million i gebyr?

Det blir foreløpig ikke foreslått noen sanksjonsregler for den som bryter disse reglene. Begrunnelsen er at dette skal sees i sammenheng med de sanksjonsreglene som vil komme når det en gang blir fremlagt et forslag om ny advokatlov.

Departementet viser imidlertid til at det i forslaget til ny advokatlov er foreslått disiplinær kritikk og overtredelsesgebyr på inntil 10 G som reaksjon på regler gitt i eller i medhold av ny advokatlov, og mener dette burde kunne gjelde tilsvarende.

10 G er for tiden ganske nøyaktig en million kroner.

Høringsfristen er 5. oktober.

Se hele høringsnotatet her.