Mandag la regjeringen frem forslaget til statsbudsjett for 2020. Det viser at det heller ikke i år kommer noe vesentlig løft i salærsatsen, slik Advokatforeningen har etterlyst over flere år.

Regjeringen foreslår å øke salærsatsen med 20 kroner i timen, fra 1040 til 1060 koner. Dette innebærer en vekst på 1,9 prosent.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig med erfaring og interesse for eiendom og entreprise eller M&A og selskapsrett?

Ser man på SSBs prognose for 2020, vil 20 kroner vekst innebære en helt marginal realvekst, ettersom SSB anslår prisveksten for 2020 til 1,8 prosent. Prognosen for gjennomsnittlig lønnsvekst ellers i samfunnet er til sammenligning 3,6 prosent.

Advokatene har tidligere fremholdt at salærsatsen over tid har økt for lite, og at satsen i dag burde ligget flere hundre kroner høyere, om den skulle holdt tritt med reallønnsveksten ellers i arbeidslivet.

– Det er lavere enn lønnsveksten ellers i arbeidslivet, og det er skuffende. Det viser liten vilje til å sikre rettshjelp til de som ikke har råd til det, sier Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith.

I 2017 ble økningen i salærsatsen satt til null, noe som førte til at Advokatforeningens medlemmer holdt en protestaksjon for Stortinget.