Ekspertgruppen skal «investigate all alleged violations and abuses of human rights and violations of international humanitarian law and related crimes in the context of the aggression against Ukraine by the Russian Federation", ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge FN-resolusjonen gjelder oppnevningen i første omgang for ett år. Mandatet består av en rekke punkter knyttet til granskningen av hendelser i Ukraina, inkludert å identifisere og sikre bevis mot enkeltpersoner som potensielt kan holdes ansvarlig for forbrytelser.

De to andre som skal delta i granskningen er Jasminka Džumhur fra Bosnia og Herzegovina, og Pablo de Greiff fra Colombia.

FPFnXn5X0AMSmr8.jpg
(Grafikk: FN)

Møse gikk av som dommer i Høyesterett da han fylte 70 høsten 2020. Han kunne da se tilbake på en usedvanlig dommerkarriere, som brakte ham både til presidentrollen i FN-tribunalet etter folkemordet i Rwanda, og til Strasbourg som dommer i EMD.

Annonse

Vårt skatteteam er i vekst og vi trenger flere på laget

Sju år i EMD

Etter studiene, der han som en av de første tok menneskerettigheter som spesialfag, begynte han i 1977 i Lovavdelingen, før han i to år var dommerfullmektig i Eiker, Modum og Sigdal herredsrett. Deretter var han sju år hos Regjeringsadvokaten, før dommeryrket ble hans permanente tilværelse. Først var han sju år i Borgarting lagmannsrett, før han i 1999 reiste til Arusha i Tanzania, for å ta sete i Rwanda-domstolen.

Møse var president for Rwanda-tribunalet fra 2003 til 2007, og returnerte til Norge i 2009, da han ble utnevnt til dommer i Høyesterett. Der ble han imidlertid bare i to år, før han overtok etter Sverre Erik Jebens, som Norges dommer i EMD.

Der ble han frem til 2018, da han valgte å gå av rundt to år før perioden hans utløp. Til Rett24 fortalte han den gangen at han hadde lyst til å avslutte karrieren i Norge.

Møse ble i 2008 hedret som kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sitt arbeid til fremme av menneskerettighetene. Samme år ble han tildelt Lisl and Leo Eitinger Prize fra Universitetet i Oslo.