Etter at E24 i sommer avdekket at daværende statsråd Ola Borten Moe hadde investert i Kongsberg Gruppen bare en uke før regjeringen behandlet en milliardkontrakt på ammunisjon, besluttet Økokrim denne uken å åpne etterforskning for mulig innsidehandel.

Sjef for Økokrim Pål Lønseth understreket at det ikke foreligger noen siktelse, kun etterforskning på grunnlag av mistanke. Borten Moe har selv avvist at han hadde informasjon som ikke var offentlig kjent om regjeringens arbeid med avtalen, da han kjøpte aksjene.

Annonse

Kommuneadvokat, leder av kommuneadvokatkontoret

Konstitusjonelle plikter

I fagmiljøene har det senere vært diskutert om en sak som dette kan tenkes å høre hjemme under riksrettens jurisdiksjon, heller enn den ordinære påtalemyndigheten. I en kronikk på Rett24, skrev stipendiat ved UiB Tarjei Ellingsen Røsvoll at Stortinget burde involveres.

Det sentrale er om Borten Moes eventuelle rettstridige handlinger innebærer et «konstitusjonelt» pliktbrudd. «Utfordringen er (...) at hva som er innholdet i «konstitusjonelle plikter» bare kan avklares ved at Stortinget tar stilling til dette spørsmålet. I så fall forutsetter det at Stortinget har føringen på saken mot Borten Moe», skrev Røsvoll.

– Privatrettslig

Pål Lønseth sier til Rett24 at saken etter hans syn kan følge det tradisjonelle sporet.

– Grunnloven foreskriver at riksrettsak kan reises ved brudd på en statsråds «konstitusjonelle plikter». Kjernen i Økokrims etterforsking er mulige brudd på reglene om innsidehandel da Borten Moe kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen som privatperson. Etter Økokrims vurdering er dette privatrettslige disposisjoner som kan etterforskes på vanlig måte og eventuelt straffeforfølges ved de ordinære domstoler, sier Lønseth.

Annonse

Avdelingsdirektør

Stortingets sak

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har på eget initiativ åpnet et samlesak om habilitetsproblematikken som har ridd regjeringen gjennom sommeren, og som har kostet to statsråder jobben.

For Borten Moes vedkommende vil imidlertid komitéen ikke ta stilling til eventuelle strafferettslige sider av saken, opplyste komiteén mandag.

– Økokrims undersøkelser og etterforskning er helt uavhengig, og for kontrollkomiteens del påvirker det ikke vårt arbeid. For Høyres del vil et hovedfokus i kontrollkomiteens undersøkelser være å se på de generelle rutinene for aksjekjøp, og om det har vært svakheter der som gjør at det er behov for endringer, uttalte komitémedlem Svein Harberg (H).