Å presse kostnadsnivået i sivile saker nedover har vært en sentral målsetningen for Domstoladministrasjonen de siste årene. Et vesentlig bidrag til dette vil være å hindre at tvistene ender i full hovedforhandling, og heller blir løst gjennom mekling.
– Rettsmekling er et fag. Kompetanseløpet er et godt utgangspunkt for en videreutvikling av den gode meklingspraksisen som allerede finnes, samt et viktig bidrag til målet om moderat spesialisering innenfor rettsmekling. Det vil også være et bidrag til en profesjonalisering av meklerrollen. I 2021 ble det rettsmeklet ca. 2500 saker i norske domstoler, noe som er mer enn en dobling av antallet meklinger de siste ti årene, sier Solfrid Mykland Fjell, som er jordskiftedommer og PhD fra Hordaland jordskifterett, og fagansvarlig for det nye kompetanseløpet for rettsmeklere.
– En smakebit av opplegget testes nå ut på årets dommerseminarer. Vi får gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Det lover godt for interessen for å delta i den fulle opplæringen, som starter til høsten, sier Fjell.
Starter i høst
Første kull ut i kurset vil inkludere 32 rettsmeklere, som vil starte etterutdanningen i november.
– De neste tre årene skal nærmere 100 rettsmeklere ha fått denne spesialiserte kompetansen, forteller Elisabeth Mannsverk, som er fagansvarlig for kompetanseutvikling i Domstoladministrasjonen.
Programmet er utviklet av en arbeidsgruppe med dommere fra både alminnelige domstoler og jordskifterettene. I tillegg til interne undervisningskrefter vil eksterne, akademiske fagressurser fra Universitetet i København, Norges Handelshøyskole, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, samt Høyskolen Kristiania bidra inn i samlingene. I september 2023 vil det første kullet være ferdig utdannet.
Solfrid Mykland Fjell har vært en sentral pådriver for å få i stand en egen utdannelse, og er opptatt av at mekling må anerkjennes som et fag, og ikke bare en praktisk konfliktløsningsmetode.
– Vi håper domstolledere i alle domstoler nå går i dialog med fagmiljøet i domstolen sin, og anbefaler aktuelle kandidater å søke, sier Fjell.
Tre moduler
Det planlagte programmet skal gå over tre moduler á tre dager, fra november 2022 til september 2023. Det faglige innholdet spenner fra konflikt-, forhandlings- og meklingsteori, til kommunikasjonsteori og fokus på psykologisk trygghet.
«Siden mekling er et ferdighetsfag er det en vekselvirkning i kompetanseløpet mellom teori, øvelser og refleksjon over egen praksis, samt tett oppfølging av deltakerne fra faglig kompetente veiledere. Målet er å utdanne reflekterende praktikere med en solid teoretisk forståelse av de ulike komponentene i mekling», skriver Domstoladministrasjonen i en pressemelding.