Sist uke gikk søknadsfristen til et ledig lagdommerembete ved Eidsivating lagmannsrett ut. Den offentlige søkerlisten viser at seks kandidater har meldt seg, hvor av tre allerede er dommere.
To er unntatt offentlighet, noe som normalt betyr at de er advokater, mens én kommer fra påtalemyndigheten.
Søkerlisten ser slik ut:
- Ole Martin Paulsen, politiadvokat 2, Agder politidistrikt
- Kirsten Østby-Deglum, konstituert lagdommer i Eidsivating, tidligere juridisk direktør i Sparebanken Øst
- Cecilie Lysjø Jacobsen, tingrettsdommer Indre og Østre Finnmark tingrett
- Leif O. Haugen, tingrettsdommer ved Telemark tingrett
- Mann, unntatt offentlighet
- Mann, unntatt offentlighet
Da Eidsivating lagmannsrett i fjor vår hadde to ledige embeter, kom det fire søkere. Da de i vår lyste ut ett ledig embete, meldte det seg kun to reelle søkere, begge var interne kandidater. Seks kandidater er altså et langt bedre søkertilfang enn hva denne lagmannsretten har hatt ved de siste utlysningene.
Jakter lederkandidater
Tilsvarende opptur har ikke Frostating lagmannsrett hatt, etter at det i sommer ble utlyst ledig stilling som førstelagmann. At det melder seg færre søkere til en domstollederstilling er kanskje ikke overraskende, men ettersom det kun var én kandidat som meldte seg, valgte Innstillingsrådet for dommere å utlyse stillingen på nytt.
Les: Bare én vil overta etter Sven-Jørgen Lindsetmo – nå lyses lederjobben i Frostating ut på nytt
Leder av innstillingsrådet Arnfinn Agnalt skrev i den forbindelse at han «forventer at Domstoladministrasjonen går aktivt ut for om mulig å rekruttere flere søkere». Direktør for DA Sven Marius Urke sier domstoladministrasjonen forsøker å skaffe søkere, men at det ikke alltid lar seg gjøre.
– Vår oppgave
– Det grunnleggende prinsippet er at det er vår oppgave å fremskaffe søkere til alle dommerstillinger. Vi gjør normalt ikke så veldig mye aktivt for vanlige dommerstillinger, der er ofte den lokale domstollederen mer egnet, men når det gjelder domstolledere, så er vi tettere på.
– Hvordan går dere frem?
– Det vi gjør er å normalt å snakke med den avtroppende lederen, for å høre om han eller hun ser noen kandidater internt eller eksternt. Vi hører også med advokater, om de har noen innspill fra sine miljøer. Og kanskje også påtale og akademia. I tillegg har vi vår egen erfaring med aktuelle kandidater. Til slutt lager vi en liste med navn, og så diskuterer vi om noen noen av disse bør kontaktes spesielt, enten på generell mail med påminnelse om søknadsfristen, eller via telefon. Det er en fordel om innstillingsrådet har noen å velge mellom, i hvert fall tre kandidater. Selv om det ikke alltid er mulig å få til, sier urke.