«I den siste utgaven av Stud.Jur. (7/2018) har ditt fødselsnummer (fødselsdato og personnummer – eller tilsvarende) ved en feil blitt trykket sammen med ditt navn og din adresse i adressefeltet på baksiden av ditt tidsskrift», kunne jusstudentene i Oslo lese i en mail de mottok fra fakultetet onsdag kveld.

Bakgrunnen var ironisk nok et forsøk på å unngå at personopplysninger havner på avveie. Juristforeningen, som gir ut Stud.Jur, skal nemlig lagre færrest mulig data om studentene. Det er derfor fakultetet, og ikke studentforeningen, som sender adresselister til trykkeriet foran hver av de sju årlige utgivelsene.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen eiendomsutvikling

Skjult i Excel

I e-posten til studentene forklarer universitetet at fødselsdato og personnummer ved en feil kom med i to skjulte excel-kolonner, og at trykkeriet deretter trodde dette var et kundenummer.

«Dersom du har mottatt ditt eksemplar av Stud.Jur., anser vi det som lite sannsynlig at ditt fødselsnummer har blitt utnyttet i løpet av ferden fra trykkeriet til deg. Dersom du ikke har mottatt ditt eksemplar av Stud.Jur., råder vi deg til å undersøke hvilken adresse du er registrert med i Studentweb for å se om tidsskriftet kan ha kommet dit», skriver fakultetet.

– Vi beklager på det sterkeste overfor de studenter som er omfattet av dette. Det er liten fare for at denne informasjonen kommer på avveie, og vi har oppfordret de berørte studentene om å sikre at personnummeret fjernes fra det eksemplaret de har mottatt, sier Hanna Ekeli, direktør i Avdeling for fagstøtte ved UiO.

Lå lavt

I e-posten fra onsdag, skrev universitetet at de valgte ikke å offentligjøre det som hadde skjedd.

«Vår vurdering er at offentliggjøring kan øke risikoen for at uvedkommende som ønsker å utnytte slik informasjon aktivt vil lete etter eksemplarer av Stud.Jur.», heter det i eposten, som Rett24-redaksjonen hadde gleden av å motta få minutter etter at den ble sendt ut fra juridisk fakultet.

Rett24 valgte av samme grunn å vente litt med å publisere denne artikkelen. 

- Vi har sendt informasjon til de berørte studentene og varslet Datatilsynet. Feilen er også varslet systemleverandør, sier Ekeli i en pressemelding universitetet la ut etter at NRK omtalte saken.